"Podijelili smo dosad hranu za 3.040 porodica u ovih osam država, iftare za stotine ljudi, finansijsku pomoć te kupili bajramsku odjeću za djecu bez roditelja", rekao je član Upravnog odbora organizacije IHH-a.       Foto: AA

Turska humanitarna organizacija IHH u okviru aktivnosti koje provodi tokom ovogodišnjeg ramazana, muslimanskog mjeseca posta, u regiji Balkana je pružila pomoć za oko 16.000 ljudi.

Timovi IHH-a tokom ramazana vrše podjelu pomoći u mnogim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Osman Atalay, član Upravnog odbora organizacije IHH-a, također je učestvovao u podjeli pomoći ljudima u potrebi u Doboju u Bosni i Hercegovini.

"IHH u Bosni i Hercegovini provodi aktivnosti od 1992. godine. Na Balkanu provodimo aktivnosti povodom ramazana kako bi pomogli ljudima u potrebi. Već 33 godine ovdje podržavamo napore za razvoj i jačanje zajedničkih projekata u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite. U gradu Doboju uručili smo prehrambene pakete za 250 porodica, iftare za 400 osoba i bajramsku odjeću za 500 djece bez roditelja", kazao je Atalay.

Istakao je da IHH u okviru ramazanskih aktivnosti dijeli pomoć ljudima u potrebi u osam zemalja Balkana i drugim regijama, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Srbiju te Poljsku i Rumuniju.

"Podijelili smo dosad hranu za 3.040 porodica u ovih osam država, iftare za stotine ljudi, finansijsku pomoć te kupili bajramsku odjeću za djecu bez roditelja", rekao je Atalay.

Dodao je da je ramazan mjesec saradnje i pomaganja, što, kako je kazao, veoma dobro znaju ljudi u Bosni i Hercegovini kojima su mnogi slali pomoć tokom agresije 1992. – 1995.

"Tokom rata u Bosnu i Hercegovinu je pristizala pomoć iz cijelog svijeta, a danas organizacije iz BiH kao što su dobrotvorno društvo 'Merhamet' i Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS pružaju pomoć ljudima u teškoj situaciji u zemljama poput Bangladeša, Somalije, Afganistana, Palestine i Sirije, što je vrlo važna poruka koja ulijeva nadu", kazao je Atalay.

TRT Balkan / agencije