Turković je šefa iranske diplomatije upoznala s aktuelnom političkom situacijom u BiH. Foto: AA

Iran je prijateljska država s kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom, koji boravi u posjeti Sarajevu.

"S ministrom Amir-Abdollahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dviju država nego i kada je riječ o regionalnim i globalnim pitanjima", kazala je Turković te dodala:

"Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susjedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezoluciji Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost."

Podsjetila je da je Iran uvijek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvijek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Pružili su nam pomoć u vrijeme odbrane i izgradnje BiH, na čemu im ostajemo zahvalni", istakla je Turković.

Bh. ministrica je dodala da je vanjskopolitička pozicija Bosne i Hercegovine vrlo jasna.

"Mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put kao svoj ključni vanjskopolitički cilj. Taj put nije uvijek jednostavan, i od nas se traži principijelnost koja nije uvijek laka", rekla je Turković.

Istakla je da je s Amir-Abdollahianom razgovarala i o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji i mogućnosti alternativnih izvora i ugovora za snabdijevanje gasom.

Naglasila je također da je prioritet BiH postizanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji kao i približavanje članstvu u NATO savezu.

"Smatramo da nam trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i u unutar EU može doći do punog razumijevanja koliko je bitan takav korak i koliko bi on značio za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i regiona", navela je Turković.

Na kraju je istakla da je šefa iranske diplomatije upoznala s aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno o procesu formiranja vlasti nakon Općih izbora.

TRT Balkan / agencije