Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice.      Foto: AA

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima do prostora Musale u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 50 identificiranih žrtava genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice.

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do Musale prenijeli su članovi porodica ubijenih Srebreničana kao i učesnici ovogodišnjeg "Marša mira".

Kolona je formirana od bivše Fabrike akumulatora do Musale u mezarju Memorijalnog centra gdje će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Večeras će biti proučena hatma-dova i tevhid za duše 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

U ponedjeljak kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak bit će ispraćeno 50 žrtava genocida. Tabuti su u Potočare stigli u petak, kada su se porodice i građani u suzama opraštali od najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

Ove godine će zajedno ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je ubijen.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011.

Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koji su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice.

AA