Svjetski zvaničnici poslali poruke o važnosti sjećanja na genocid u Srebrenici   Foto: AA

U Potočarima danas su prisutni brojni svjetski i regionalni zvaničnici, koji su iskoristili priliku da podsjete na važnost prenošenja i čuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici.

Visoki predstavnik Schmidt: Danas je važno biti u Srebrenici

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, prije same komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici poručio je da je važno danas biti u Srebrenici.

"Ako mi kao međunarodna zajednica razmišljamo kako možemo doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine da postane članica evropskih integracija i zašto danas moramo biti prisutni ovdje, shvatit ćemo da je važno danas biti ovdje u Srebrenici. To je zaista istinsko pitanje i iskustvo, i nadamo se da će ovo svakako za sljedeću generaciju postati mirno i ujedinjeno društvo", rekao je Schmidt.


SAD pružaju podršku svima u BiH koji teže pomirenju, miru i pravdi

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je da će prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog događaja u historiji ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i čitavo čovječanstvo.

Radi se o činjenicama koje je sa sigurnošću utvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde i za koje postoje nesporni forenzički dokazi.

"Bh. zvaničnici na svim nivoima imaju institucionalnu odgovornost da prihvate što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina, kao i stalnu obavezu da se time bave kroz podučavanje budućih generacija o dokazivanju istine, iskazivanju poštovanja prema žrtvama, podršku preživjelima, uključujući sjećanje, potragu za nestalima, te traženje pravde istraživanjem i procesuiranjem počinilaca od kojih su neki još na slobodi", rekao je Murphy.

Ambasador je kazao da je to jedini put ka budućnosti koji donosi pomirenje ljudima u Bosni i Hercegovini.


Đukanović: Politike odbijanja priznanja genocida u Srebrenici nikada nisu utihnule

Na Twitteru se oglasio i crnogorski predsjednik Milo Đukanović naglasivši kako politike negiranja zločina i odbijanja priznanja genocida u Srebrenici na ovim prostorima nikada nisu utihnule.

"Nijemi pred istinom da se pred našim očima dogodio genocid i da smo bili nemoćni da ga spriječimo. Ponizni pred žrtvama i njihovim obiteljima i prijateljima, s kojima dijelimo bol i danas 27 godina nakon srebreničkog masakra", istaknuo je Đukanović.

Pritom je izrazio zabrinutost pred saznanjem, kako kaže, da politike negiranja zločina i odbijanja priznanja genocida u Srebrenici na ovim prostorima nikada nisu utihnule.


Michel: Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih događaja u modernoj evropskoj historiji

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel oglasio se povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Michel je u tweetu naveo da je prošlo 27 godina od genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih događaja u modernoj evropskoj historiji.

Ova tragična godišnjica je također i podsjećanje, da zajedno moramo raditi za mir u Evropi i da Bosna i Hercegovina postane dio Evropske unije - napisao je Michel.

On je također poručio: "Naša srca i misli su sa žrtvama i njihovim porodicama".


Gradonačelnik Coventrija: Svjedočimo da se zlo Srebrenice nije, neće i ne smije zaboraviti

BH UK Network je u suradnji sa gradom Coventri, dobrotvornom organizacijom “Remembering Srebrenica” i lokalnom bh. zajednicom organizovao komemoraciju, kako bi se i ove godine odala počast za 8.372 brutalno ubijena muškarca i dječaka u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

To je postalo tradicionalna aktivnost ove općine, a gradonačelnik Coventrija Kevin Maton u obraćanju je naglasio važnost odavanja počasti žrtvama genocida i važnost slušanja priča preživjelih.

"Coventry je grad koji je primio bosanskohercegovačke izbjeglice i pružio im utočište kad im je najviše trebalo. Sada je dom divnoj bh. zajednici. Na to smo ponosni te moramo ustrajati u zajedničkoj borbi protiv mržnje, protiv poricanja genocida i mržnje, te graditi društvo mira i razumijevanja, da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica", naveo je Maton.


ICMP: Činjenice o genocidu su neoborive

Negiranje činjenica o genocidu koje su utvrdila dva međunarodna suda potkopava prava preživjelih i cijelog čovječanstva na istinu i pravdu, rekla je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Bomberger je kazala kako je međunarodna komisija za nestale osobe pomogla je u istragama genocida u Srebrenici i pružila je neoborive dokaze o identitetu gotovo 7.000 od više od 8.000 osoba čiji su posmrtni ostaci bili skriveni u mnogim masovnim grobnicama u istočnoj Bosni te da se istrage nastavljaju i da će tako još osoba biti pronađeno.

ICMP je pokrenuo proces identifikacije uz korištenje DNK što je omogućilo da se pronađe i identifikuje gotovo 90 posto žrtava genocida u Srebrenici.

TRT Balkan / agencije