Uzvanici su kušali turska jela koja je pripremio svjetski poznati turski kuhar Yunus Emre Akkor.            Foto: AA

Tjedan turske kuhinje započeo je svečanom večerom koju su za više stotina uzvanika organizirali Veleposlanstvo Republike Turkiye u Zagrebu, Turski kulturni centar "Yunus Emre" u Zagrebu i turske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj.

Veleposlanstvo Republike Turkiye u Zagrebu u sklopu Tjedna turske kuhinje od 22. do 24. svibnja u Hrvatskoj promovira bogatu tursku gastronomsku kulturu, a ovaj tradicionalni gastronomski događaj započeo je gala večerom.

Na svečanoj večeri, čiji je domaćin Yavuz Selim Kiran, veleposlanik Turkiye u Zagrebu, uzvanici su kušali turska jela koja je pripremio svjetski poznati turski kuhar Yunus Emre Akkor sa svojim timom.

U svom govoru pred oko 250 uzvanika, veleposlanik Kiran podsjetio je kako se Tjedan turske kuhinje održava u cijelom svijetu, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turkiye, pod vodstvom gospođe Emine Erdogan i uz potporu Ministarstva kulture i turizma.

"Naše kuhinje su ogledala u kojem se ogledaju naš kulturni identiteti, kulture i tradicije. Svaki zalogaj hrane ne sadrži samo hranjive sastojke i okus, nego i povijest, obitelj, društvo, kulturu, vjeru i drugo", rekao je Kiran.

Istaknuo je kako turska kuhinja svojim bogatstvom i raznolikošću spada među najpopularnije svjetske kuhinje te naveo kako su tri turska grada na UNESCO-ovoj listi gradova gastronomije.

Posebni jelovnik večere, koji odražava okuse "drevne i održive turske kuhinje", nadahnut je knjigom "Turska kuhinja sa stoljetnim receptima" pripremljenoj pod pokroviteljstvom gospođe Emine Erdogan i uz potporu Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye, naveo je veleposlanik.

Ova knjiga objavljena je u listopadu 2021. godine na turskom i engleskom jeziku te je kasnije prevedena na talijanski i srpski jezik, dok trenutno traju pripreme za njezinu objavu i na drugim raznim jezicima, uključujući i hrvatski jezik. Glavna je tema ovogodišnjeg Tjedna turske kuhinje, koji se obilježava u cijelom svijetu i u Turkiye od 21. i 27. svibnja, "Održiva turska kuhinja: Bez otpada, tradicionalna i zdrava".

Ambasador je podsjetio okupljene na razorne potrese koji su prije nekoliko mjeseci odnijeli preko 50.000 života u Turkiye, pri čemu je nastradalo 11 pokrajina u kojima je živjelo oko 15 milijuna stanovnika. Dva od tri turska grada čija je gastronomska baština zaštićena od UNESCO-a pogođena su potresima.

Među gostima su bili članovi Vlade Hrvatske, dužnosnici, veleposlanici, važni predstavnici gastronomije, kulture, umjetnosti, akademske zajednice, medija i gospodarstva kao i turski ulagači u Hrvatskoj. Između brojnih visokih uzvanika, na svečanoj večeri nazočili su hrvatski admiral, načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se kratko obratila okupljenima.

"Čast mi je što mogu nazočiti ovoj gala večeri s posebnim menijem iz 11 regija pogođenih potresom u Turkiye. Suosjećamo s turskim narodom i žalimo zbog svakog izgubljenog života, kao i zbog materijalne štete", poručila je ministrica Vučković.

Tijekom svečane večere, državni umjetnici Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye svirali su tradicionalne turske pjesme, a posebnu pažnju posvetili su tradicionalnim napjevima iz potresom pogođenih regija.

Na sljedećem događanju Tjedna turske kuhinje, u utorak, 23. svibnja, chef Yunus Emre Akkor predstavit će poseban jelovnik turskih jela u zagrebačkom "Gallo Restaurantu".

U srijedu, 24. svibnja, na doručku čiji je domaćin Yavuz Selim Kiran, veleposlanik Turkiye u Zagrebu, chef Yunus Emre Akkor pripremit će jelovnik turskog doručka, koji će biti poslužen vodećim predstavnicima turističkog sektora u Hrvatskoj.

TRT Balkan / agencije