Hoće li BiH dobiti kandidatski status?

O ovome bi se trebalo razgovarati na sjednici Evropskog vijeća a, u međuvremenu, lideri brojnih zemalja su podržali davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, izjavio je da Bosni i Hercegovini treba dati status kandidata za Evropsku uniju, kao i Ukrajini, koja je po njemu u puno težem položaju od BiH, a da bi drugačiji postupak “nalikovao sadizmu”.

“Ja sam za to da se cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli, jer će biti jako teško, da ne kažem nemoguće, objasniti kako to da Ukrajina i Moldavija mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može”, kazao je Milanović.

Kandidatski status podržava i mađarski premijer Viktor Orban. On smatra da bi, pored Ukrajine i Moldavije, status kandidata trebale dobiti i Gruzija i Bosna i Hercegovina.

"Viktor Orban se složio s prijedlogom EU da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Međutim, dodao je da Mađarska, zajedno s još nekoliko zemalja članica, smatra da bi Gruzija i BiH trebalo da dobiju članstvo istim tempom", izjavio je zamjenik državnog sekretara u kabinetu premijera Bertalan Havasi.

I predsjednik Poljske Andrzej Duda također je za davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

“Predsjednik Slovenije je želio da podržimo napore BiH i dali smo pozitivan odgovor. Mi podržavamo davanje kandidatskog statusa BiH, sada je na Vijeću EU da odluči o tome”, rekao je predsjednik Poljske Andrzej Duda.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u Banjoj Luci da će Bosna i Hercegovina postati članica EU, ali da evropski partneri nisu zadovoljni brzinom ispunjavanja uslova.

On je za ovu sedmicu najavio važan sastanak ministara 27 zemalja Unije čija će tema biti Bosna i Hercegovina. Nada se dobrim signalima iz Brisela.

"Član 49. daje pravo svakoj zemlji Evrope da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo. Istovremeno, dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske, koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao, da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima", izjavio je Sattler.

Tražiti kandidatski status je jedno, a drugo je šta podnosilac zahtjeva nudi Evropskoj uniji, dodao je. Napretka na bosanskohercegovačkom evropskom putu je bilo, ali ipak nedovoljno, rekao je također šef Delegacije EU u BiH te bh. političarima poručio da iskoriste vrijeme s obzirom na to da je do izbora ostalo još tri mjeseca.

I predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je govorila o proširenju EU, te davanju kandidatskog statusa Ukrajini i BiH.

"Gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana su više napredovale u odnosu na Ukrajinu. Zaista se nadam da možemo naći rješenje, da konačno možemo održati obećanje i započeti pregovore. Bosna i Hercegovina, naprimjer, može odmah započeti pristupne pregovore ako se ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka tamo, trebali bismo to priznati", zaključila je Von der Leyen.

I pored podrške koju Bosna i Hercegovina dobija za kandidatski status, do njegovog dobijanja će teško doći. Tako smatraju europarlamentarci koji su danas posjetili Bosnu i Hercegovinu. Zastupnica Zelenih iz Nizozemske Tineke Strik očekuje da će na sljedećoj sjednici Evropsko vijeće utvrditi, kako kaže, uopćene zaključke o tome da treba nastaviti raditi na članstvu.

TRT Balkan