Trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 850 migranata i Bosna i Hercegovina raspolaže adekvatnim kapacitetima za njihov smještaj.       Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Sarajevu sa Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji (DG HOME).

Na sastanku je razgovarano o provođenju Akcijskog plana Evropske unije za Zapadni Balkan u upravljanju migracijama i granicama i nastavku partnerskih odnosa i saradnje u ovoj oblasti.

Plan sadrži operativne mjere za efikasnije upravljanje migracijama, jačanje partnerstva sa Balkanom u svjetlu pristupanja EU i usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, kao i akcije koje treba poduzeti unutar EU.

Prioritet je na jačanju upravljanja granicama, osiguravanje brzih postupaka azila, poduzimanje mjera protiv krijumčarenja migranata, podsticanje saradnje u oblasti readmisije i povratka te postizanje usklađivanja viznih politika, naveli su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Nešić je upoznao predstavnike Evropske komisije da je situacija u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini zadovoljavajuća i da nadležne institucije efikasno upravljaju migracijama.

Trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 850 migranata i Bosna i Hercegovina raspolaže adekvatnim kapacitetima za njihov smještaj.

Za nastavak uspješne borbe protiv ilegalnih migracija Nešić je naglasio važnost nastavka podrške Evropske unije za jačanje kapaciteta, infrastrukture i nabavku opreme za bezbjednosne agencije.

Nešić je istakao posvećenost sprovođenju 32 preporuke Evropske komisije koje se odnose na Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, uz puno poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i neophodnog entitetskog i političkog kompromisa.

Tokom sastanka, razgovarano je i o potpisivanju Sporazuma sa FRONTEX-om i EUROJUST-om, borbi protiv krijumčarenja ljudi i oružja, te izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće u vezi radikalizacije, zaključuje u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH.

TRT Balkan / agencije