Prvi veliki posao koji je na tom putu završen bio je uspostava pune operativne saradnje s EUROPOL-om, istakao je Nešić.     Foto: AA

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner u utorak su u Beču razgovarali o budućoj saradnji i zajedničkom rješavanju izazova u oblasti bezbjednosti.

Ministar Nešić je istakao da je Austrija jedan od ključnih partnera Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu te izrazio očekivanje za nastavak dosadašnje uspješne saradnje.

Upoznavajući ministra Karnera sa trenutnom situacijom u BiH, Nešić je naglasio je da je Bosna i Hercegovina država koja funkcioniše zato što je napravljen dogovor o međuetničkom balansu unutar nje.

“To sa jedne strane nosi dugoročnu stabilnost jer nijedan narod ne može potčiniti drugi ili druga dva, ali nosi i kratkoročnu nestabilnost usljed teškoće postizanja kompromisa,. Ovaj Savjet ministara BiH, kao centralno mjesto dogovora o njegovom formiranju, postavio je evropske integracije BiH”, pojasnio je Nešić.

Podsjetio je da je BiH dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da je cilj Ministarstva bezbjednosti da bude predvodnik u tom procesu.

Prvi veliki posao koji je na tom putu završen bio je uspostava pune operativne saradnje sa Evropskom policijskom agencijom (EUROPOL), istakao je Nešić, dodajući da je naredni cilj potpisivanje sporazuma o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

“U narednom periodu formiraćemo i pregovarački tim koji bi trebao da posao dovede do kraja“, kazao je Nešić te istakao da od Austrije očekuje pomoć ukoliko ona bude potrebna, da bi se pregovori i proces uspostave saradnje sa FRONTEX-om što prije završio.

Također je razgovarano je o podršci za jačanje kapaciteta nadležnih institucija u BiH.                Foto: Twitter/ @MSBosnia

Također razgovarano je o podršci za jačanje kapaciteta nadležnih institucija u BiH za upravljanje migracijama te policijskih agencija u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

Ministar Nešić je pozvao ministra Karnera u uzvratnu posjetu BiH, istakavši da bi osim produbljivanja bilateralnih odnosa, BiH na taj način dobila snažnu poruku prijatelja da se na nju računa i da se smatra integralnim dijelom evropske bezbjednosti, objavilo je Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije