Na sastanku se razgovaralo o predstojećim koracima i potrebnim reformama na putu BiH prema EU, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.      Foto: MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas s komesarom Evropske unije za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem tokom zvanične posjete Briselu.

Na sastanku se razgovaralo o predstojećim koracima i potrebnim reformama na putu Bosne i Hercegovine prema EU, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Konaković je istaknuo da je prvom zvaničnom posjetom Briselu želio iskazati snažnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za evropski put i nastavak reformskog procesa. Naglasio je da je nakon dodjeljivanja BiH statusa kandidata za članstvu u EU-u došlo vrijeme za novu stranicu za BiH i nastavak potrebnih reformi koje će donijeti bolji život građanima.

Varhelyi je tokom susreta ocijenio da je kandidatski status bio znak da EU vjeruje u BiH i da dijeli nadu i vjeru ljudi u BiH za bolju budućnost. Istaknuo je da je sada pred BiH puno izazova i posla u provođenju reformske agende.

Konaković će se tokom posjete Briselu sastati sa predsjedavajućim Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) Davidom McAllisterom i izvjestiteljem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom te ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib.

TRT Balkan / agencije