Turković izrazila nadu i da će BiH ostvariti potreban napredak kako bi institucije EU donijele pozitivnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa za BiH.     Foto: AA

Tokom bilateralnog sastanka, Turković i Colonna razgovarale su o odnosima dviju država te istakle predanost njihovom jačanju, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Francuska je jedan od najvažnijih saveznika Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera čija je uloga u razvoju BiH proteklih 30 godina bila nezamjenjiva. Bilo je govora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Turković je upoznala sagovornicu i s tim da je Vijeće ministara BiH na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH na posljednjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju pregovora za otvaranje ureda francuske razvojne agencije u BiH. To je važan korak u jačanju odnosa dviju država, ističe se u saopćenju.

Turković je izrazila nadu i da će BiH ostvariti potreban napredak kako bi institucije Evropske unije donijele pozitivnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu poduzimaju se i dodatni napori.

Colonna je potvrdila da je Francuska svjesna izazova s kojima se BiH suočava te da snažno podržava unutrašnji dijalog i jasnu evropsku perspektivu BiH.

Pozdravljena je odluka o nastavku misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

TRT Balkan / agencije