“Strane moraju da počnu da rade na normalizaciji“, naglasio je Stano.     Foto: Reuters Archive

Portparol za spoljnu politiku Evropske unije Peter Stano izjavio je danas na konferenciji za novinare da EU pozdravlja dalje smanjenje prisustva Kosovske policije u i oko objekata četiri opštine na severu Kosova, ali da je potrebno da Kosovo preduzme i druge korake na deeskalaciji situacije.

Stano je rekao da su koraci kosovske strane veoma važni i u pravom smeru, ali trebalo bi što pre raspisati i vanredne izbore u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Kazao je da za ukidanje kaznenih mera Evropske unije, Kosovo mora da ispuni sve zahteve Brisela iznete u saopštenju od 3. juna. U tom kontekstu, ponovio je da zvanična Priština treba da povuče sve policijske snage iz opštinskih zgrada, udalji gradonačelnike iz ovih zgrada i omogući njihovo delovanje iz alternativnih objekata, kao i da raspiše vanredne izbore za četiri opštine na severu, uz učešće lokalnih Srba.

„Kao i za sve ostalo u dijalogu, rokovi nisu u našim rukama, oni zavise od sposobnosti strana da obezbede neophodne zahteve, odnosno kriterijume ili obaveze. Da bi se sadašnja kriza rešila, rekli smo više puta, trebalo bi što pre raspisati vanredne izbore u četiri opštine na severu. Izbore treba organizovati na kompletan i sveobuhvatan način, što podrazumeva puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba, a veoma je važno i da se stranke vrate dijalogu Kosovo-Srbija", rekao je Stano.

Istakao je važnost povrataka dijalogu kako bi se razgovaralo o tačkama Sporazuma iz Brisela i Aneksa za njegovu implementaciju iz Ohrida.

“Strane moraju da počnu da rade na normalizaciji, da krenu napred na evropskoj agendi, jer ako nema napretka u dijalogu, nema napretka na evropskom putu“, naglasio je Stano.

TRT Balkan / agencije