Savez sindikata zahtjeva poboljšanje uslova radnicima, konkretno povećanje plata.     Foto: AA

Ukupni prihodi svih privrednih društava u FBiH tokom 2022. godine iznosili su 68.387.132.911 KM, što je za 11,99 milijardi KM više u odnosu na prethodnu godinu. Od toga je čisti prihod, nakon svi rashoda, skoro četiri milijarde KM. A, kažu da nema novca za povećanje plate, poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Savez sindikata zahtjeva poboljšanje uslova radnicima, konkretno povećanje plata, o čemu je na današnjoj konferenciji govorio i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

"Međunarodni praznik rada za radnike i radnice u našoj zemlji već godinama je najmanje praznik. Ovaj Prvi maj, kao i one prethodnih godina, dočekujemo u izuzetno teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, na nesigurnim radnim mjestima i u borbi za poštivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava. U ovom trenutku, nažalost, hiljade naših kolega i kolegica traže način da zauvijek napuste zemlju u potrazi za sigurnijim i dostojanstvenijim životom. Dosta njih će tako otići istim putem kojim su otišle stotine hiljada ljudi“, poručio je Šatorović.

Kazao je kako se poslodavci žale da nema dovoljno radne snage, te da umjesto bh. građana žele dovesti radnike iz Azije i Afrike.

"Nemamo ništa protiv slobode kretanja radnika niti protiv kolega i kolegica iz bilo kojeg dijela svijeta. Ono protiv čega jesmo je činjenica da poslodavci nisu spremni našim ljudima ponuditi uslove koje nude stranim radnicima. Nećemo prihvatiti da se naši radnici posmatraju kao trošak, a ne kao oni koji tim istim poslodavcima omogućavaju lagodan život. Zaboravljaju poslodavci, namjerno ili slučajno, da rad i radnik stvaraju profit i da na osnovu njih žive i poslodavci i država. Najmanje što radnici zaslužuju je da za taj svoj rad budu adekvatno plaćeni i da mogu dostojanstveno živjeti u svojoj domovini, sa svojim porodicama i prijateljima. Ukupni prihodi svih privrednih društava u FBiH tokom 2022. godine iznosili su 68.387.132.911 KM, što je za 11,99 milijardi KM više u odnosu na prethodnu godinu. Od toga je čisti prihod, nakon svi rashoda, skoro četiri milijarde KM. A, kažu da nema novca za povećanje plate", poručio je Šatorović, te nastavio:

"Kažu da je nerealna minimalna plata od 1.000 KM. Kažu da je ne mogu isplaćivati i da će bankrotirati. Sve nam to govore u odijelima koja koštaju deset minimalnih radničkih plata dok planiraju na kojoj egzotičnoj destinaciji će ove godine provesti odmor i birajući novi luksuzni automobil. Prešućuju da na račun tih radnika iz godine u godinu bilježe višemilionske profite. Prostim jezikom rečeno - gozbe se kavijarom i jastozima dok radnici jedva kupuju hljeb i mlijeko. Nisu patriotizam samo zastave na 100 metara visokim jarbolima. Patrotizam je poštivanje zakona i pošteno plaćanje radnika. Patriotizam su sigurna i kvalitetna radna mjesta, zaštićeni radnici koji ne žive između dva ugovora na određeno vrijeme, radna sredina bez mobinga i uznemiravanja."

Na kraju je kazao kako i ovog 1. maja osuđuju sve one koji odbijaju saradnju sa sindikatima, te dopuštaju nasilje i kršenje ljudskih prava nad vlastitim narodom i radnicima.

"Jednako tako osuđujemo korporativne grabežljivce koji iskorištavaju trenutno stanje u svijetu za stvaranje ekstra profita na račun građana i radnika. Tražimo da sve kompanije poštuju prava radnika i da oni koji to ne čine budu oštro kažnjeni", zaključio je Šatorović.

Učesnici protesta u Sarajevu su na relaciji Dom sindikata - Parlament FBiH nosili transparent s natpisom "1.000 KM", aludirajući na traženu visinu minimalne plate.

TRT Balkan / agencije