Konzul Basar Basol uputio je čestitke povodom 19. maja i kazao kako Centar za tursku kulturu u najvećem gradu regije Sandžak vrlo uspešno sprovodi brojne aktivnosti.     Foto: AA

U organizaciji Centra za tursku kulturu u Novom Pazaru prigodnim kulturno-umetničim programom obeležen je 19. maj, Dan omladine i sporta, što je ujedno i Dan sećanja na prvog predsednika moderne Turkiye Mustafu Kemala Ataturka.

U programu koji je održan u novopazarskom Kulturnom centru učestvovali su uglavnom polaznici kursa turskog jezika. Kurs broji 250 polaznika, njih 212 dobilo je na ovom događaju i sertifikate o uspešno okončanom kursu.

„Centar za tursku kulturu u Novom Pazaru već treću godinu zaredom obeležava 19. maj, Dan omladine i sporta i Dan sećanja na Ataturka. Nama je cilj da mlade koji dolaze na kurs turskog jezika koji organizujemo podučimo i turskoj kulturi i istoriji, to je jedan koncept koji oni uče. Vidimo da je interesovanje veliko. U programu su upravo učestvovali polaznici našeg kursa koji su izveli nekoliko numera. Ove godine u programu su učestvovali i najuspešniji đaci tri srednje škole iz Novog Pazara koji su učestvovali i bili uspešni na Festivalu stvaralaštva mladih“, kazala je koordinatorka Centra za tursku kulturu u Novom Pazaru Nejra Mujović Župljanin.

Obeležavanju jednog od najznačajnijih praznika Republike Turkiye u Novom Pazaru prisustvovala je i delegacija Generalnog konzulata Republike Turkiye. Konzul Basar Basol uputio je čestitke povodom 19. maja i kazao kako Centar za tursku kulturu u najvećem gradu regije Sandžak vrlo uspešno sprovodi brojne aktivnosti.

„Ovo je veoma bitan dan za Republiku Turkiye. Ovo je 104. godina od kako je osnivač naše Republike Mustafa Kemal Ataturk 1919. godine pošao u Samsun. Zato mi ovaj dan slavimo kao Dan sećanja na Ataturka i Dan omladine i sporta. U Novom Pazaru Centar za tursku kulturu je veoma aktivan. Drago mi je da prisustvujem događaju povodom velikog praznika koji su pripremili polaznici kursa turskog jezika kojima smo uručili tradicionalno sertifikate“, izjavio je generalni konzul Republike Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol.

Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Republike Turkiye. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan praznik u toj zemlji.

TRT Balkan / agencije