Srbija: U Beogradu upriličen koncert povodom 100. godišnjice Turkiye

Srbija: U Beogradu upriličen koncert povodom 100. godišnjice Turkiye

Na koncertu održanom u Kulturnom centru Čukarica u Beogradu, nastupila je grupa "Heritage Ensemble".
Koncert, na kojem su izvedena istaknuta djela turske glazbe, pozdravljen je aplauzima prisutnih gostiju.            Foto: AA

Institut "Yunus Emre" (YEE) organizirao je koncert u Beogradu, glavnom gradu Srbije, povodom 100. godišnjice Republike Turkiye.

Turski ambasador u Srbiji Hami Aksoy, koordinator YEE-a za Srbiju Dinser Sahin, predstavnici stranih misija, turskih institucija i organizacija i brojni gosti prisustvovali su koncertu povodom 100. godišnjice Republike.

Na koncertu održanom u Kulturnom centru Čukarica u Beogradu, nastupula je grupa "Heritage Ensemble", koju čine studenti i diplomanti Državnog konzervatorija Univerziteta u Istanbulu, pod dirigentskim vodstvom profesora Univerziteta u Istanbulu i pijanistkinje Tutu Aydinoglu.

Ambasador Aksoy je u svom govoru izrazio zahvalnost beogradskom YEE-u na organiziranju posebnog programa povodom 100. godišnjice Republike te naveo da su diplomatski odnosi Turkiye i Srbije na vrlo dobrom nivou.

Koordinator YEE-a Sahin kazao je da je nakon proglašenja Republike turska kultura preoblikovana u mnogim oblastima, posebno u književnosti i umjetnosti te da je Mustafa Kemal Ataturk, utemeljitelj Republike, poseban značaj davao proučavanju turskog jezika, na čemu danas uveliko radi upravo i YEE.

Koncert, na kojem su izvedena istaknuta djela turske glazbe, pozdravljen je aplauzima prisutnih gostiju.

TRT Balkan / agencije