Prvi kontingent pomoći kargom Turkish Airlinesa poslan je 10. februara u Adanu.     Foto: AA

S beogradskog aerodroma "Nikola Tesla“ u utorak je poletio avion s drugim kontingentom pomoći građana Srbije za zemljotresom pogođene regije Turkiye.

Prvi kontingent pomoći kargom Turkish Airlinesa poslan je 10. februara u Adanu.

Tokom ispraćaja aviona Turkish Airlinesa s aerodroma u Beogradu bio je prisutan i ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy.

"Iz Beograda je krenulo 2.724 ventilatorskih grijača za isporuku našoj braći u Gaziantepu. Beskrajno hvala svima uključenima u akciju“, napisao je Aksoy na zvaničnom Twitteru.

Među najvećim prioritetima trenutno je slanje grijalica za ljude koji borave u šatorima, kao i deka, vreća za spavanje, higijenskih i prehrambenih potrepština.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye s epicentrom u provinciji Kahramanmaras, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

U zemljotresima na jugu Turkiye poginulo je 35.418 osoba.

Nakon dva razorna zemljotresa registrovano je još 3.170 manjih zemljotresa.

Na terenu djeluje 35.249 pripadnika i članova različitih institucija iz Turkiye i međunarodnih spasilačkih ekipa. Iz drugih zemalja na terenu je 9.456 osoba.

TRT Balkan / agencije