Spajić: Odlažemo popis stanovništva u Crnoj Gori na mjesec dana

Spajić: Odlažemo popis stanovništva u Crnoj Gori na mjesec dana

Održavanje popisa bilo je planirano za 1. novembar.
Održavanje popisa bilo je planirano za 1. novembar.     Foto: Reuters

Nova vlada Crne Gore odložiće popis stanovništva, domaćinstava i stanova na mjesec dana, kako bi u tom periodu bili stvoreni uslovi da ta značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, saopštio je mandatar Milojko Spajić.

Spajić, čija će Vlada biti izabrana početkom naredne sedmice, kazao je da je za legitimitet popisa bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju.

"Nova vlada, zajedno s parlamentarnom većinom, u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta, predložiće odlaganje popisa na mjesec, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ta značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, unapređenjem transparentnosti i inkluzivnosti i prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije", kaže se u saopštenju.

Spajić je kazao da je popis statistička kategorija i da je kvalitet prikupljenih podaka jako važan za državu, jer prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost zemlje. On je dodao da su među najbitnijim pitanjima - koliko mladih je napustilo Crnu Goru "idući trbuhom za kruhom", kakvo je tržište rada i da li je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata.

"Takođe, odgađanje popisa za period od mjesec dana, koje se poklapa s praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda", naveo je Spajić u saopštenju.

On je rekao da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložiti i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke.

Time bi se, kako je kazao Spajić, onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

"Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo dio civilizovanog svijeta i Evropske unije, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u tom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju", rekao je Spajić.

Odlaganje popisa zahtijevaju procrnogorske partije DPS, SDP, SD i Liberalna partija, dok su sa zahtjevom za odlaganjem saglasna i nacionalna vijeća manje brojnih naroda.

Održavanje popisa bilo je planirano za 1. novembar.

TRT Balkan / agencije