Pomoć će biti osigurana iz zaliha Slovenske vojske i Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje.     Foto: Reuters

Odlukom o nastavku financiranja UNRWA-e Vlada je odgovorila na apel generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa koji je pozvao međunarodnu zajednicu da osigura kontinuitet rada ove ključne agencije za osiguranje humanitarne aktivnosti u Gazi.

Kako je vlada upozorila, nedostatak sredstava za UNRWA predstavlja opasnost od potpunog kolapsa humanitarnog sustava - kako u Gazi i na Zapadnoj obali tako i u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanonu i Siriji.

S navodima o umiješanosti 12 uposlenika UNRWA-e u napad na Izrael 7. oktobra od palestinskog pokreta Hamas, koje trenutno istražuje neovisna komisija predvođeno bivšom francuskom ministricom vanjskih poslova Catherine Colonna, slovenska vlada je izrazila očekivanje da će i UNRWA i širi sastav UN-a poduzeti odgovarajuće radnje u procesu revizije i istrage.

Istovremeno, slovenska Vlada će Palestincima pružiti i materijalnu pomoć u hrani i smještajnoj opremi u procijenjenoj vrijednosti od 434.105 eura. Zračni prevoz pomoći obavljat će se avionom C17 Slovenske vojske i to preko Jordana. Jordanska Hašemitska dobrotvorna organizacija, koju je imenovalo jordansko Ministarstvo vanjskih poslova, primit će pošiljku.

Pomoć će biti osigurana iz zaliha Slovenske vojske i Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, pojasnila je vlada i naznačila da će Slovenija dodijeliti 10.560 kompleta suhih dnevnih obroka, 2.500 deka i 1.000 prostirki za spavanje Palestincima kao dio paketa pomoći.

Pomoć će uključiti i donacija Caritasa s pošiljkom palete mlijeka u prahu i Crvenog križa s pošiljkom palete dječjih pelena i palete dječje hrane. Riječ je o prvoj materijalnoj pomoći Slovenije palestinskom civilnom stanovništvu na području vojnih sukoba u Gazi.

TRT Balkan / agencije