Nakon katastrofalnih poplava iz 2014. vlasti BiH su uputile zahtjev za pristupanje Mehanizmu za civilnu zaštitu EU.      Foto: Reuters

Povjerenik Lenarčič istaknuo je kako je postizanje napretka BiH u području civilne zaštite i spašavanja pokazatelj da zemlja može brže napredovati s EU.
“Nadam se da će pristupanje BiH Mehanizmu EU za civilnu zaštitu poslužiti kao inspiracija za daljnji napredak u drugim područjima”, rekao je Lenarčič izrazivši očekivanje da će se u BiH iz Bruxellesa uskoro moći čuti : "Dobro došli u Europsku uniju".

Ovaj Mehanizam simbol je zaštite i uzajamne pomoći, a ovim činom BiH postaje ravnopravna država i može pružati i primati pomoć kad god to želi, kazao je Lenarčić upozorivši da uz klimatske promjene budućnost donosi sve više nesreća i nepogoda.

Nakon katastrofalnih poplava iz 2014. vlasti BiH su uputile zahtjev za pristupanje Mehanizmu za civilnu zaštitu EU, a sporazum će stupiti na snagu početkom 2023.

Mehanizam EU za civilnu zaštitu, koji se za zemlje EU i pridružene članice primjenjuje od 2001. godine, aktiviran je više od 600 puta kao odgovor na potrese, poplave, šumske požare i druge izvanredne situacije u državama članicama EU i izvan njih.

Ministar Cikotić je rekao kako ovaj sporazum omogućava BiH koristiti sve prednosti članica EU, što uključuje potporu i pomoć oko obrazovanja i opremanja, ali i saniranja posljedica elementarnih i drugih prirodnih nepogoda i katastrofa.
EU je kroz bilateralne i regionalne projekte uložila 2,6 milijuna eura kako bi podržala jačanje kapaciteta civilne zaštite BiH.HINA