Šefovi šest balkanskih zemalja potpisali su ta tri sporazuma 3. novembra, prošle godine, na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.           Foto: AA

Dvotrećinskom većinom glasova poslanika, Skupština Kosova ratifikovala je danas tri sporazuma postignuta između zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, među kojima je i sporazum o kretanju s ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima s Bosnom i Hercegovinom.

Premijer Albin Kurti je u predstavljanju sporazuma rekao da će se između Kosova i BiH stvoriti nove veze.

"Verujem da je sloboda kretanja građana ono čemu su građani Kosova odavno težili, ali i drugih susednih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, s kojom imamo teške odnose zbog veta Republike Srpske tamo", kazao je Kurti.

On je podsetio da je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je iz srpske zajednice, takođe u Berlinu, 3. novembra prošle godine, stavio potpis na sporazum, što "nas čini optimistima da će i u Bosni i Hercegovini moći da se ratifikuje ovaj sporazum".

"Na ovaj način Priština i Sarajevo stvaraju novi institucionalni i posebno građanski most, koji je dugo očekivan", kazao je Kurti.

Poslanici su ratifikovali i Sporazum o priznanju fakultetskih diploma i Sporazum o priznanju stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa i arhitekata.

Šefovi šest balkanskih zemalja potpisali su ta tri sporazuma 3. novembra, prošle godine, na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

TRT Balkan / agencije