Imenovanje Vlade premijera Dritana Abazovića potvrđeno je 28. aprila na Cetinju.     Foto: Reuters

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je za 19. august vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o povjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Prijedlog da se glasa o povjerenju Vladi danas su predali klubovi zastupnika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije – Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju inicijative se navodi da Vlada nije ispunila svoje prioritete, a također su izostali konkretni rezultati u ekonomiji, kao i da se epidemiološka situacija dodatno pogoršala.

“Uz to, uprkos nikad snažnijoj podršci naših evropskih partnera i našem širokom društvenom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Evropskoj uniji (EU), dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje. Istovremeno, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u državi, u prvi plan stavio je pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Ne sporeći potrebu da se ovo pitanje riješi uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti, smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu, aktuelna Vlada izgubila legitimitet. U namjeri da se zaštite vitalni interesi Crne Gore i sačuva šansa da država ubrzano krene putem EU integracija, podnijeta je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja", stoji u obrazloženju.

Imenovanje Vlade premijera Dritana Abazovića potvrđeno je 28. aprila na Cetinju.


TRT Balkan / agencije