"Zločini koji su danas na sceni, u Gazi posebno, a i na Zapadnoj obali, su zločini nezapamćeni u istoriji civilizacija", naglasio je predsjednik Udruženja bosansko - palestinskog prijateljstva Avdo Hebib.            Foto: AA

Na mostu Alije Izetbegovića u Goraždu danas je održan skup podrške palestinskom narodu, s kojeg su upućeni zahtjevi za hitno zaustavljanje rata i ubijanja djece i kažnjavanje zločina koje je Izrael počinio u proteklih više od 20 dana.

"Volio bih da trenutno prestanu sve nedaće palestinskog naroda, ali i svakog čovjeka koji pati i koji je žrtva terora, bilo gdje i od bilo koga. Ono što se dešava u Gazi nije slučajno. Sedamdeset pet godina je Gaza jedan od najvećih koncentracionih logora u svijetu", rekao je organizator skupa Džebrail Bajramović, poslanik u Skupštini Bosansko - podrinjskog kantona Goražde.

Osim predstavnika Udruženja bosansko - palestinskog prijateljstva, Palestinske zajednice u BIH i Ambasade Palestine u Sarajevu, skupu su prisustvovali i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, premijeri BPK-a Goražde i Federacije BiH Edin Ćulov i Nermin Nikšić i drugi zvaničnici.

"Zločini koji su danas na sceni, u Gazi posebno, a i na Zapadnoj obali, su zločini nezapamćeni u istoriji civilizacija", naglasio je predsjednik Udruženja bosansko - palestinskog prijateljstva Avdo Hebib.

Majed Maarouf, predsjednik Palestinske zajednice u BiH, podsjetio je na rezoluciju 242, kojom je palestinskom narodu priznato pravo da na 22 posto teritorije istorijske Palestine dobiju svoju državu.

"Narod koji se, u korist mira, odrekao 78 posto teritorije, ne može biti teroristički. Nećemo dozvoliti da nas dijele na mirotvorce i teroriste", poručio je Maarouf.

Pozdrave u ime palestinskog naroda okupljenima je prenio ambasador Palestine Rezeq Namoora, iskazujući ponos i zahvalnost zbog podrške građana BiH, ali i cijelog svijeta.

"Dozvolite da s ovog mosta u Goraždu uputim pozdrave svoj našoj braći i prijateljima u BiH i cijelome svijetu. Naš sukob nije s judaizmom kao religijom niti s Jevrejima kao narodom. Naš sukob je s cionističkim pokretom i s izraelskim okupatorom. Naš sukob je s cionističkom tvorevinom koja je od samog svog osnivanja bila baza svjetskog imperijalizma na čelu sa SAD-om. Pozdravljam sve časne Jevreje u svijetu, u Evropi i SAD i svugdje drugo gdje su izašli da se solidarišu s palestinskim narodom", kazao je u svom obraćanju ambasador Namoora.

"Bombardovanje djece nije samoodbrana", "Nema izgovora za jedno ubijeno dijete, ovo je genocid!", "Palestina će biti slobodna" samo su neke od poruka s transparenata koji su danas nošeni u rukama Goraždana na protestnom skupu u centru grada koji je trajao oko sat vremena.

TRT Balkan / agencije