Sjeverna Makedonija: Sutra parlamentarni i drugi krug predsjedničkih izbora

Sjeverna Makedonija: Sutra parlamentarni i drugi krug predsjedničkih izbora

Oko 1,8 miliona građana s pravom glasa bira članove parlamenta i predsjednika.
U prvom krugu predsjedničkih izbora, 24. aprila, Siljanovska-Davkova osvojila je 41 posto, a Pendarovski, koji je kandidat Socijaldemokratske stranke (SDSM), 20,5 posto glasova birača.            Foto: AA

Građani Sjeverne Makedonije u srijedu će glasati na parlamentarnim i u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Na predsjedničkim izborima, oko 1,8 miliona birača, imat će priliku da izaberu između dvoje kandidata, Gordane Siljanovske-Davkove, iz opozicione VMRO-DPMNE, koja je u prvom krugu izbora ostvarila prednost u odnosu na protukandidata Stevu Pendarovsnkog, aktuelnog predsjednika Sjeverne Makedonije. Nijedno od dvoje kandidata nisu ostvojili 50 posto glasova, potrebnih za pobjedu u prvom krugu izbora.

Na biralištima koja će biti otvorena od sedam do 19 sati, građani će imati priliku i da na parlamentarnim izborima odluče o novom sazivu Sobranja, sjevernomakedonskog parlamenta koji broji 120 zastupnika.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, 24. aprila, Siljanovska-Davkova osvojila je 41 posto, a Pendarovski, koji je kandidat Socijaldemokratske stranke (SDSM), 20,5 posto glasova birača.

SDSM predvodi koaliciju koja se sastoji od 14 stranaka pod nazivom Za evropsku budućnost. Njihov glavni oponent na parlamentarnim izborima je Vaša Makedonija, koja broji 22 stranke predvođene VMRO-DPMNE-om.

U sazivima sjevernomakedonskih vlada redovno učestvuje i jedna albanska stranka, s obzirom na to da Albanci čine najbrojniju manjinu i oko četvrtinu stanovništva. Na ovim parlamentarnim izborima albansku manjinu zastupaju koalicije Evropski front i VLEN.

Analitičari upozoravaju kako će sutrašnji dvostruki izbori biti ključni za evropsku budućnost Sjeverne Makedonije, balkanske zemlje koja je 2020. godine, nakon što je riješen spor s Grčkom o nazivu države, primljena u članstvo NATO saveza.

Evropski put Sjeverne Makedonije blokirala je Bugarska pokušavajući da izvrši pritisak za promjenu sjevernomakedonskog ustava kojima bi se priznala bugarska manjina.

TRT Balkan / agencije