Islamska zajednica je pokrenula veliku humanitarnu akciju "Od Bošnjaka s ljubavlju“.      Foto: AA

U džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore danas je nakon džume klanjana i dženaza-namaz u odsustvu za žrtve razornog zemljotresa u Turkiye i Sirije. Ujedno je u svim džematima organizirana i sergija za pomoć preživjelima u razornom zemljotresu koji je poharao jug Turkiye i sjeverne dijelove Sirije.

Dženaza u odsustvu za poginule i segija za pomoć preživjelima u zemljotresu u Turkiye i Siriji klanjana je odlukom reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića. Veliki broj građana dženazu je danas klanjao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koju je predvodio reis Kavazović.

Nakon džuma-namaza, organizirana je i sergija, a prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i podrška saniranju posljedica zemljotresa u ove dvije zemlje.

Inače, Islamska zajednica pokrenula je veliku humanitarnu akciju "Od Bošnjaka s ljubavlju“, a poziv građanima da se odazovu na ovu akciju posebno je uputio i reisul-ulema Kavazović.

Jug Turkiye su u ponedjeljak pogodila dva snažna zemljotresa, s epicentrom u gradu Kahramanmarasu, u kojima je dosad na području Turkiye smrtno stradalo više od 18.000, a na području Sirije više 3.300 ljudi.

TRT Balkan / agencije