Direktor Direkcije vakufa Turkiye Aksu izrazio je zadovoljstvo prisustvom svečanom otvaranju obnovljene banjalučke ljepotice.            Foto: AA

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye Sinan Aksu izjavio je da će ponovo izgrađena i danas otvorena Arnaudija džamija do Sudnjeg dana ostati simbol slobode vjerovanja i savjesti.

U prisustvu velikog broja građana i visokih zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turkiye odvija se ceremonija svečanog otvorenja obnovljene banjalučke džamije Arnaudija.

Direktor Direkcije vakufa Turkiye Aksu izrazio je zadovoljstvo prisustvom svečanom otvaranju obnovljene banjalučke ljepotice.

“Nalazim se ovdje danas pred vama kao predstavnik osnivača oko 700 vakufa na ovoj zemlji. Danas smo tu zajedno radi otvaranja Arnaudije koja je jedan od tih lijepih vakufa. Danas smo sretni što svjedočimo ponovnom podizanju džamije koja je srušena 1993. godine, tokom rata“, kazao je Aksu.

On je kazao da je tokom ponovne izgradnje Arnaudije vođeno računa da joj se vrati originalni izgled i da su graditelji iskoristili sve fragmente i ostatke koji su pronađeni na odlagalištima njenih ruševina.

“Nadamo se da će Arnaudija džamija do Sudnjeg dana ostati ovdje kao simbol slobode vjerovanja i savjesti. Neka ova džamija bude od koristi muslimanima Bosne i Hercegovine i šire“, poručio je Aksu.

Arnaudija je na neki način kroz povijest dobila epitet "sestre" Ferhadija džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turkiye, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju. Džamija, koja je sagrađena u 16. vijeku, rekonstruirana je u autentičnom stilu.

TRT Balkan / agencije