Visoki predstavnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da ozbiljno shvati ove izazove principima Daytonskog sporazuma.    Foto: FENA

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku svoj redovni izvještaj o implementaciji Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a su istakli a je visoki predstavnik u svom izlaganju istakao da su formiranje zakonodavne i izvršne vlasti nakon općih izbora u oktobru 2022. godine i destabilizirajuća dešavanja u Republici Srpskoj dominirali u izvještajnom periodu (od 16. oktobra 2022. do 15. aprila ove godine).

Skrenuo je pažnju na dinamiku formiranja vlasti na različitim nivoima, pa tako i u Federaciji BiH, koja je sedam mjeseci bila u pat poziciji između političkih blokova.

Visoki predstavnik je izvijestio da su secesionističko pozicioniranje i retorika rukovodstva RS-a, posebno predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika, dramatično porasli u navedenom periodu.

“Dodikova retorika dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, što predstavlja ozbiljnu prepreku punoj implementaciji Daytonskog sporazuma i prijetnju miru i stabilnosti u zemlji, a potencijalno i širem regionu“, naglasio je Schmidt.

Visoki predstavnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da ozbiljno shvati ove izazove principima Daytonskog sporazuma.

“Domaće vlasti su malo napredovale u ispunjavanju Programa 5+2. Premda su budžeti usvojeni na različitim nivoima, što doprinosi fiskalnoj održivosti i funkcionalnosti zemlje, i Brčko Distrikt zabilježio određene pozitivne pomake, zemlja se još uvijek suočava sa značajnim izazovima u pogledu državne i vojne imovine, vladavine prava i različitih aspekata fiskalne održivosti“, naveo je Schmidt.

Visoki predstavnik je najavio intenzivniji angažman na postizanju tih ciljeva.

TRT Balkan / agencije