Pistorius je, također u kratkoj poruci, zahvalio Schmidtu na, kako je rekao, otvorenoj i iskrenoj raspravi.    Foto: FENA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom, a nakon sastanka je izjavio kako je Njemačka i dalje opredijeljena da potpomogne očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Ministar odbrane Njemačke u utorak je stigao u posjetu BiH, a u Sarajevu se sastao s brojnim visokorangiranim zvaničnicima, a u poslijepodnevnim satima sastao se i s visokim predstavnikom Schmidtom.

U kratkom obraćanju novinarima, Schmidt je izrazio zadovoljstvo zbog susreta s njemačkim ministrom Pistoriusom. Poželivši mu dobrodošlicu, Schmidt se kratko dotakao detalja sa sastanka.

„Izrazio je (Pistorius) i daljnje opredjeljenje Njemačke da potpomogne u naporima koji se poduzimaju u BiH na očuvanja mira i stabilnosti, a dosadašnje iskustvo koje smo imali s Njemačkom, pogotovo o okviru misije Althea, išlo je u tom pravcu. Njemačka je pružala punu podršku aktivnostima koje su se u tom smislu provodile u Bosni i Hercegovini“, rekao je Schmidt.

Schmidt je dodao kako njemačka delegacija predvođena ministrom Pistoriuosom nije došla samo da boravi u BiH, već da razgovara, ne samo s političarima već i s ljudima koji tu žive.

„Oni nisu došli u BiH samo da ovdje borave već i da razgovaraju. Da razgovaraju ne samo s političarima nego i s građanima, odnosno s ljudima koji žive tu u Bosni i Hercegovini. Jer često smo vidjeti da ako ne možete o nekim stvarima govoriti sa političarima onda svakako o tome možete razgovarati sa onim ljudima koji žive u ovoj zemlji“, zaključio je Schmidt.

Pistorius je, također u kratkoj poruci, zahvalio Schmidtu na, kako je rekao, otvorenoj i iskrenoj raspravi.

„Imao sam priliku puno toga da čujem i naučim ovdje u BiH prilikom svojih susreta koje sam imao do sada, kako u Predsjedništvu tako i sa kolegama u Ministarstvu odbrane. Uvijek ima nešto što se može naučiti. Hvala vam, i očekujem našu saradnju i ubuduće“, rekao je Pistorius.

TRT Balkan / agencije