Visoki predstavnik je naglasio značaj predstojećeg sastanka Vijeća EU-a, uz nadu da će Vijeće podržati otvaranje pristupnih pregovora sa BiH.    Foto: Predsjedništvo BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u utorak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i reformskim naporima koje poduzimaju organi vlasti Bosne i Hercegovine u cilju unapređenja euroatlantske integracije BiH.

Visoki predstavnik je naglasio značaj predstojećeg sastanka Vijeća EU-a, uz nadu da će Vijeće podržati otvaranje pristupnih pregovora sa BiH.

Ovo bi bila ključna šansa za BiH i njene građane, poručeno je.

"Bosna i Hercegovina treba nastaviti sa provođenjem konkretnih reformi u kontekstu provedbe Dejtonskog sporazuma, kao i u kontekstu EU integracija. Ova dva procesa su komplementarna i međusobno se ne isključuju. Svaki pokušaj usporavanja reformi ili nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma usmjeren je protiv oba ova procesa i jasan je znak nepostojanja opredjeljenja za provedbu reformi ili angažmana usmjerenog ka prosperitetnoj budućnosti ove zemlje“, rekao je visoki predstavnik.

TRT Balkan / agencije