Schmidt je naglasio da je potrebno imati registar onih koji su počinili ratne zločine po preporuci EU-a i da na tome rade.     Foto: AA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prilikom čega je govorio o temi ratnih zločina, javlja Anadolu.

Schmidt je u izjavi prije početka konferencije podsjetio kako su se prije 30 godina dogodile okrutne i užasne stvari, uključujući genocid u Srebrenici, ratne zločine kao i zločine protiv čovječnosti.

"Mislim da moramo jasno staviti do znanja da niko ko je osuđen u Hagu ili na drugom sudu po ovim optužbama ne bi trebao više biti dio javnog života i na javnoj funkciji. Svi trebaju znati što se dogodilo", rekao je Schmidt.

Naglasio je da je potrebno imati registar onih koji su počinili ratne zločine po preporuci EU-a i da na tome rade.

"Pratim prethodni izvještaj Evropske unije iz 2019. godine i učinit ćemo to u što skorijem vremenu", zaključio je Schmidt.

Konferenciji je prisustvovao i Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove. On je u četvrtak u Sarajevu izjavio da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) jedini međunarodni tribunal koji je završio svoj rad bez bjegunaca od pravde.

TRT Balkan / agencije