Schmidt je dodao da je Evropska unija još jednom potvrdila svoju opredijeljenost i posvećenost.       Foto: OHR

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u petak se u Sarajevu sastao s austrijskim saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Alexanderom Schallenbergom i njegovim italijanskim kolegom Antonijom Tajanijem, koji se nalaze u zajedničkoj posjeti BiH.

Sastanak je bio dobra prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, s naglaskom na evropske aspiracije BiH u svjetlu kandidatskog statusa koji je dobila za članstvo u EU.

“Odluka Vijeća Evropske unije da dodijeli kandidatski status za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini bila je prijeko potreban poticaj za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i dobar odgovor na trenutne geopolitičke izazove”, istakao je Schmidt i izrazio svoja očekivanja prema domaćim akterima “da iskoriste postignuti zamah i to na najbolji mogući način“.

Schmidt je dodao da je Evropska unija još jednom potvrdila svoju opredijeljenost i posvećenost.

"Šira međunarodna zajednica od vodećih političkih aktera Bosne i Hercegovine ne očekuje ništa manje nego potpuni angažman i opredijeljenost za proces pristupanja EU-u", poručio je Schmidt.

Izrazio je zahvalnost ministrima Schallenbergu i Tajaniju na kontinuiranoj podršci njihovih zemalja razvoju Bosne i Hercegovine. Također je iskoristio priliku da zahvali na podršci koju Austrija i Italija pružaju Uredu visokog predstavnika (OHR) i mandatu visokog predstavnika u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

TRT Balkan / agencije