"Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna", navela je ministarka Stenergrad.            Foto: AA

Savet ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja Evropske unije usvojio je u četvrtak u prvom čitanju tekst odluke o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo.

Marija Malmer Stenergard, ministarka za migracije Švedske, zemlje koja je trenutno predsedavajuća EU, rekla je da je Kosovo uložilo velike napore da poboljša svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU.

"Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna", navela je ministarka Stenergrad.

U saopštenju Saveta Evropske unije navedeno je da će nova pravila omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize u periodu od 90 dana.

“Izuzeće od viznog zahteva primenjivaće se od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo", navodi se u saopštenju i dodaje da nova pravila sada treba da usvoji Evropski parlament pre nego što budu potpisana.

Kosovo je jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja nema liberalizaciju viza sa zemljama EU, koje su u Šengen zoni.

TRT Balkan / agencije