Konferencija je poslužila kao jedinstvena prilika za otvorenu razmjenu informacija.      Foto: AA Archive

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine su organizovali konferenciju pod nazivom „Uloga u procesu pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u EU“.

Na konferenciji je naglašena ključna uloga Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te se pozvalo na stvaranje povoljnijih uslova za aktivniji angažman parlamenata u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Konferencija je započela uvodnim riječima prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine, Denisa Zvizdića, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, Johanna Sattlera, te predsjedavajućeg Zajedničke komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zdenka Ćosića.

Konferencija je okupila praktičare iz regije, odnosno Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koji su sa prisutnima podijelili vrijedne informacije o iskustvima svojih zemalja iz procesa pristupanja Evropskoj uniji kao i ulogu parlamenata u tom procesu. Na konferenciji se također raspravljalo o usklađivanju bosanskohercegovačkog zakonodavstva sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Ambasador Sattler je naglasio da je „put ka članstvu u Evropskoj uniji više od postizanja pukih birokratskih prekretnica, odnosno da to treba biti transformativni proces u kojem se domaće zakonodavstvo mora opsežno uskladiti sa pravnom stečevinom EU, a tu su uloge parlamenata ključne. To nije lagan zadatak jer podrazumijeva nepokolebljivu posvećenost, rigorozni nadzor i aktivno učešće svih aktera“.

Konferencija je poslužila kao jedinstvena prilika za otvorenu razmjenu informacija kako bi se formulisale smjernice i preporuke za sistemski angažman parlamenata u raspravi o svim relevantnim pitanjima vezano za pristupne pregovore.

TRT Balkan / agencije