Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, istakao je kako je Dan policije jedan od najbitnijih datuma za Bosnu I Hercegovinu, naglašavajući kako je u najtežim momentima za BiH policija bila prva koja je stala u odbranu domovine.           Foto: AA

Svečanom ceremonijom i prigodnim programom u Domu policije u Sarajevu u petak je obilježen 1. juli, Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Program je počeo svečanim postrojavanjem ispred Doma policije, potom intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine a svečanosti su prisustvovali potpredsjednici Federacije BiH Refik Lendo i Igor Stojanović, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić, predstavnici ostalih nivoa vlasti, zvanice i gosti.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, istakao je kako je Dan policije jedan od najbitnijih datuma za Bosnu I Hercegovinu, naglašavajući kako je u najtežim momentima za BiH policija bila prva koja je stala u odbranu domovine.

“Policija je najbitniji faktor u jednom društvu. U jednoj državi može da ne funkcioniše i ekonomija, i privreda, i sve ostalo, ali policija mora da funkcioniše. Država koja ima sigurnost, ta država može da ima i investicije, sve ono što je potrebno. Jer svaka osoba koja se bavi investiranjem, otvaranjem fabrika, prvo što je zanima u nekoj državi, da li je u toj državi stanje sigurno, da li ima kriminala i tako dalje”, rekao je Isak, podvlačeći da federalna policija, odnosno FUP, rade svoj posao na najprofesionalniji način.

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić govorio je o osposobljenosti federalne policije te naglasio kako je ona sigurno osposobljena i kako su uvijek spremni na najveće izazove.

"Ono što je po meni možda najveći izazov, možda najveći problem, je ustavna nadlažnost policije u Federaciji BiH. Federalna uprava policije nema nadređenu ulogu prema kantonalnim MUP-ovima i mi smatramo da ta koordinacija u sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela mora biti puno bolja i efikasnija, po meni je tu ključni problem. Mislim da se to treba popraviti", rekao je Munjić.

Isak i Munjić su ranije danas, u povodu obilježavanja 1. jula, sa delegacijama položili cvijeće ispred spomen-ploče na svečanom ulazu u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a nakon toga i na šehidskom mezarju "Kovači" ispred centralnog nišana i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane, na mjestu pogibije bivšeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova, gospodina Joze Leutara, na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i ispred Spomen ploče "Centra za obuku policijskih kadrova Mahir Begić“ u Suhodolu.

TRT Balkan / agencije