Učesnici će tokom današnjeg i sutrašnjeg programa radionice raspravljati o nizu tema.         Foto: AA

U Sarajevu je danas počela radionica "Turkologija na Balkanu" na temu "Prošlost, sadašnjost i budućnost studija turkologije na Balkanu".

Radionicu je organizirao Institut "Yunus Emre" u Sarajevu (YEE), u saradnji s Općinom Karatay iz Konye, a na skupu učestvuju nastavnici i studenti turkologije iz Turkiye, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Rumunije i Sjeverne Makedonije.

Gradonačelnik Karataya Hasan Kilca je u svom uvodnom govoru rekao da je njihov cilj da identifikuju aktuelne probleme u oblasti turkologije i da doprinesu njihovim rješenjima.

"Na Balkanu se govore različiti dijalekti turskog i živi se životom prožetim tragovima turske književnosti i kulture. Na radionici će detaljno biti analizirani objavljeni radovi i oni su u procesu izrade. Ono što se dešava u ovoj regiji ne utiče samo na turski narod, već i na sve druge etničke grupe u regionu. Ova regija također ima složenu istoriju i političku prošlost i važno je pri organiziranju studija turkologije imati sveobuhvatnu perspektivu i tretirati sve te različitosti i složenosti", rekao je.

Kilca je istakao da je ovaj skup značajan i za jačanje turskog bratstva te je dodao da će radionica iznjedriti važne dogovore i saradnje.

"Također bih želio da naglasim da imamo obavezu da sačuvamo svoj jezik sa svom njegovom originalnošću u svijetu u kojem tehnologija ubrzano napreduje i digitalizacija se proširila na svaki aspekt života. Naš turski, koji čeliči našu nacionalnu volju, je i ime i garancija našeg marša ka budućnosti", poručio je Kilca.

Savjetnik za obrazovanje turske ambasade u Sarajevu Faruk Berat Akcecme izjavio je da se turski kroz historiju koristio kao jezik komunikacije, kulture i literature.

"Pokušavamo da doprinesemo turskom s trenutnim studijama koje provodi YEE, Turska fondacija "Maarif" i studijama stručnjaka imenovanih iz Turkiye u ovoj regiji. U Tuzli, Sarajevu i Mostaru u Bosni i Hercegovini imamo katedre za turski jezik i književnost. Na ovim odsjecima studira blizu 100 studenata na dodiplomskim, magistarskim i doktorskim studijama", rekao je Akcesme.

Koordinator za turski jezik Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Ersin Akbulut rekao je da vjeruju da će turski biti jezik stoljeća u skladu s vizijom "Stoljeće Turkiye".

Naveo je da se turski jezik preferira kao izborni strani jezik u 170-ak osnovnih i srednjih škola širom Bosne i Hercegovine u okviru projekta "Moj izbor je turski".

"Oko 100 nastavnika koji su završili turkološke odsjeke u Bosni i Hercegovini radi u ovom projektu u kojem trenutno turski uči oko 7.000 učenika", rekao je Akbulut.

Učesnici će tokom današnjeg i sutrašnjeg programa radionice raspravljati o nizu tema, kao što su fonetika, morfologija, semantika, pragmatika, retorika, leksikografija, prevođenje, turska književnost, turski folklor, turska kultura, jezička politika balkanskih zemalja, trenutni status i potrebe nastave turskog jezika.

TRT Balkan / agencije