Oko 1.500 akademskih radnika je bilo angažovano na ovom vrijednom projektu.      Foto: AA

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je promocija "Leksikona naziva u turskoj književnosti" koji je pripremio Univerzitet "Ahmet Yesevi" čije sjedište je u Kazahstanu, uz podršku turskog Ministarstva kulture i turizma.

Promociji su prisustvovali predsjednik Upravnog odbora Univerziteta "Ahmet Yesevi" prof. dr. Muhittin Simsek, rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim i studenti.

Simsek je izjavio da su odlučili da "Leksikon naziva u turskoj književnosti" promovišu i na IUS-u.

Pojasnio je da je oko 1.500 akademskih radnika bilo angažovano na ovom vrijednom projektu.

"Naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan nam je rekao: 'Želim da ovaj leksikon bude dostupan i u digitalnom formatu kako bi se mogao naći u svim bibliotekama.' To smo i uradili, a ovdje u Sarajevu smo održali promociju nakon što smo to ranije uradili u Zagrebu", kazao je Simsek.

Prof. Simsek istakao je također da žele promovisati Univerzitet "Ahmet Yesevi" i u Bosni i Hercegovini.

"Univerzitet 'Ahmet Yesevi' je veliki univerzitet koji je osnovan 1992. godine nakon što je Kazahstan stekao nezavisnost, a danas ima oko 16 hiljada studenata. Naših 90 hiljada studenata, koji su dosad diplomirali na 12 fakulteta ovog univerziteta, trenutno žive i rade u mnogim dijelovima svijeta. Vrlo eminentne ličnosti su diplomirale na ovom univerzitetu, uključujući predsjednika Ustavnog suda Kazahstana i zamjenika premijera Kazahstana", kazao je.

Istakao je da studentima koji upišu ovaj univerzitet nude brojne mogućnosti, uključujući stipendije i dom, a predmete mogu slušati na turskom, kazahstanskom, ruskom i engleskom jeziku.

Istakavši značaj "Leksikona naziva u turskoj književnosti", prof. Simsek je kazao da je dosad ovo vrijedno djelo pregledano više od 27 miliona puta u digitalnom okruženju.

U okviru projekta "Leksikon naziva u turskoj književnosti" ranije je po uputama turskog predsjednika Erdogana objavljen digitalni leksikon koji sadrži biografske podatke 15.000 pjesnika i pisaca iz divanske književnosti, nove turske književnosti i drugih vrsta književnosti.

"Leksikon naziva u turskoj književnosti" obuhvata književnu baštinu koja je započela s periodom Seldžuka u Anadoliji, a nastavila se s Osmanskim periodom sve do danas.

Baza podataka leksikona, koja praktično obuhvata pjesnike i pisce turske književnosti od 13. do 21. stoljeća, kompletirana je kao rezultat dugogodišnjeg rada i truda mnogih profesora i istraživača.

TRT Balkan