U Sarajevu je koncentracija čestica PM2.5 trenutno 28,2 puta veća od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou.                Foto: AA

Prema mjerenjima kvalitete zraka u cijelom svijetu, Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, i danas je među najzagađenijim velikim gradovima.

Prema podacima specijalizirane internetske stranice IQAir, u srijedu je Sarajevo drugi najzagađeniji grad na svijetu s indeksom zagađenja 195, što se prema mjerenjima smatra "nezdravim" zrakom.

Na prvom mjestu najzagađenijih velikih gradova je pakistanski Lahore s indeksom zagađenja 228. Treći najzagađeniji je Delhi, Indija, s indeksom 193.

Sarajevo na mapi najzagađenijih gradova prate Accra, Kolkata, Bishkek, Kuvajt, Wuhan, Karachi, Skoplje i Beograd.

U Sarajevu je koncentracija čestica PM2.5 trenutno 28,2 puta veća od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou.

Inače, PM2.5 ili fine čestice su manje od 2,5 mikrometra, pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva, poput ispušnih plinova iz automobila, grijanja na drva ili ugalj.

TRT Balkan / agencije