Kantonalni ministar privrede Adnan Delić i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović su podržali ovu ideju.     Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Na inicijativu Fonda memorijala Kantona Sarajevo, danas je u kantonalnom Ministarstvu privrede održan sastanak o realizaciji projekta "Memorijalna šuma" koja bi bila sveobuhvatan spomenik svim žrtvama agresije, šehidima i poginulim braniocima na području Kantona Sarajevo.

Kako je tokom sastanka istakao Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala, ideja je da se na jednom prostoru zasadi oko 18.500 sadnica, koliko je ukupno žrtava agresije i poginulih branilaca, te da se prostor uredi i dodatnim sadržajima i na koncu proglasi spomen-obilježjem svih žrtava Sarajeva.

"Naša je ideja da sadnjom više od 18.500 sadnica na jednom mjestu odamo počasti i sačuvamo uspomenu na sve one koji su ubijeni tokom agresije na našu domovinu.

Želimo da ostane jedno mjesto kao trajna uspomena i opomena na oko 18.500 života, da to drveće svjedoči da su bili živi i da simbolično predstavlja nastavak života i nesalomljive volje za životom", izjavio je Kulanić.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović su podržali ovu ideju, te istakli da će biti na raspolaganju za realizaciju ovog jedinstvenog projekta koji njeguje memorijalizaciju, ali i opominje.

"Sigurno je da želimo i hoćemo podržati ovaj projekt. Ministarstvo i naše kantonalno javno preduzeće u narednim danima će tražiti najbolji prostor na kojem bi se mogao realizirati ovaj projekt. Bit će nam čast da doprinesemo ovom projektu jer, osim spomeničke vrijednosti, 'Memorijalna šuma' s oko 18.500 novih stabala dodatno je obogaćivanje našeg šumskog fonda i samim tim nastavak naših nastojanja da pošumljavanje približimo javnosti“, kazao je Delić.

Iz Vlade Kantona Sarajevo saopšteno je da su sastanku prisustvovali i pomoćnik ministra privrede za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Starogorčić i predstavnik preduzeća "Sarajevo šume" Kemal Kapetanović.

TRT Balkan / agencije