Za mlađe posjetioce upriličene su i radionica kaligrafije, ebru slikanja, kao i zabavne igre za mališane.           Foto: AA

Institut “Yunus Emre“ Sarajevo organizirao je bogat cjelodnevni program pod nazivom “Dani otvorenih vrata“, a posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa turskom kulturom, poezijom, umjetnošću, kao i programom stipendiranja za studiranje u Republici Turkiye.

U okviru programa u prostorijama ovog turskog kulturnog centra održani su ogledni časovi turskog jezika, a posjetioci su mogli kušati i slasne delicije turske kuhinje.

Za mlađe posjetioce upriličene su i radionica kaligrafije, ebru slikanja, kao i zabavne igre za mališane.

Koordinator za turski jezik Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Ersin Akbulut istakao je da je ovaj događaj organiziran u jeku upisa polaznika na kurs turskog jezika i to sedmicu uoči zvaničnog početka nastave.

“Uoči početka nastave kurseva turskog jezika smo danas organizirali promociju svih segmenata turske kulture, turske kuhinje, kinematografije, književnosti i rukotvorina. Predstavljene je i program Turskih stipendija, a upriličili smo i recitacije turske poezije. Imamo danas tu i ogledne časove turskog jezika na kojem posjetioci mogu vidjeti kako se radi na časovima naših kurseva“, kazao je Akbulut.

Među stotinama srednjoškolaca koji su danas posjetili Institut “Yunus Emre“ Sarajevo je i Saima Bečić, koja je kazala da je turski jezik naučila pohađajući turski jezik kao izborni predmet u osnovnoj školi.

“Turski jezik sam učila od petog razreda osnovne škole. Zavoljela sam ga i sa majkom i bratom često pričala na turskom. Danas ću u okviru programa pjevati tursku pjesmu i nadam se da će se to svidjeti publici“, kazala je Bečić.

TRT Balkan / agencije