Na samitu učestvuju lideri EU i balkanskih zemalja.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije bilo konkretnih rezultata na “Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan”, koji je održan danas u Briselu, ali da su imali dobru diskusiju.

Vučić je rekao da Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datume početka procesa pregovora za članstvo u EU, Priština nije dobila viznu liberalizaciju, BiH nije dobila status kandidata, a Srbija je kritikovana zbog rusko-ukrajinskog pitanja.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim rekao da vjeruje da "prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak procesa pregovora", navodeći da to nije samo pitanje formalnog zahtjeva, već da su obje zemlje uradile sve što je traženo od njih.

Kada je u pitanju Srbija, istakao je kako vjeruje da mnogo toga može biti urađeno do decembra i da će na sljedećem sastanku biti mnogo bolje raspoloženje.

"Vrijeme je da Evropska unija ispuni svoja obećanja prije nego što da nova", rekao je Kovačevski.

On je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom eurointegracija, navodeći da Sjeverna Makedonija 18 godina čeka na početak pregovora, kao i da gube dragocjeno vrijeme.

Zatražio je uvjeravanja EU da Bugarska neće iznositi nove uslove, ali i naglasio da su uslovljavanja neprihvatljiva za njega i građane. Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija želi da uđe u EU pod istim uslovima kao i 27 zemalja članica, prije svega dostojanstveno.
Istakao je da će Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija nastaviti da šire saradnju kroz inicijativu "Otvoreni Balkan", koja nije i ne smije biti zamjena za članstvo u EU.

Albanski premijer Edi Rama je rekao da se osjeća dobro što je u Briselu kao Evropljanin, ali i loše, jer još uvijek nisu tu kao punopravni Evropljani, nego kao gosti u podijeljenoj kući.
On je istakao da mu je žao Evropske unije, jer su je danas gledali nesposobnu, dok nije u stanju osloboditi Sjevernu Makedoniju i Albaniju da budu taoci Bugarske.

O rezultatima sastanka je rekao i to da su imali divne riječi i hvalospjeve, kao i da su svi rekli da se osjećaju loše jer ne mogu ispuniti obećanje.

Naglasio je da nije samo Bugarska problem, već i to što se EU umorila od proširenja.

Rama je pozvao Evropsku uniju da ne ubija vjeru Albanaca u eurointegracije.

U Briselu, glavnom gradu Belgije, jutros je počeo “Samit Evropska unija - Zapadni Balkan”, na kojem je učestvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te lideri Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici zemalja članica EU.

TRT Balkan / agencije