"Ovaj Vaš poziv doživljavam kao direktnu provokaciju bivšeg logoraša zatočenog u koncentracionim logorima ", napisao je Salkić u pismu Dodiku.

Zastupnik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić uputio je pismo predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku nakon primljene pozivnice za obilježavanje neustavnog 9. januara.

"Dobio sam od vas poziv za obilježavanje, odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zabranjenog datuma obilježavanja Dana entiteta RS, 9. januara. Ovaj Vaš poziv doživljavam kao direktnu provokaciju bivšeg logoraša zatočenog u koncentracionim logorima fiskulturna sala OŠ ’Vuk Stefanović Karadžić’ Bratunac i trening centra na Palama, koji su produkt temeljnih odluka donesenih 9. januara 1992. godine", kazao je Salkić.

Vi treba da znate da je obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS za mene i sve preživjele žrtve i porodice ubijenih Bošnjaka na temeljima donesenih odluka 9. januara 1992. godine duboko uvredljivo i podsjeća nas na traume i zločine koje smo preživjeli uključujući počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima kojeg su počinili, prema važećim presudama međunarodnih sudova, vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, dodao je Salkić.

Naglasio je da obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini predstavlja suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma na osnovu kojeg postoji entitet RS.

"Kao što vam je poznato za neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predviđene su sankcije prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, te ću zbog toga, ali i zbog lične provokacije iskoristiti priliku da protiv Vas, ali i ostalih članova organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara, u narednim danima podnesem krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu. Iskreno se nadam da ćete Vi i vaši sljedbenici jednoga dana krenuti putem katarze, suočavanja sa istinom iz prošlosti, čime bi dali nemjerljiv doprinos vraćanju povjerenja i izgradnji društva u kojem bi se narodi i građani osjećali slobodni i ravnopravni, što danas sigurno nije slučaj u entitetu čiji ste vi predsjednik", kazao je.

Salkić je podsjetio da su se "Bošnjaci vratili da žive na svojim ognjištima koja se nalaze po Dejtonskom mirovnom sporazumu u ovom entitetu u miru sa svojim komšijama i da nisu poduzeli nijednu osvetničku akciju, iako su mnogi počinioci ratnih zločina nad nama na slobodi dok neke koji su presuđeni za genocid vi sami smatrate herojima".

"Pozivam Vas da promijenite svoj pristup prema Bošnjacima, jer prije našeg povratka mnogi gradovi i naselja su izgledali kao mjesta za snimanja horor filmova, nažalost, zbog vaše politike mnoga naselja danas, ali i u budućnosti će izgledati tako, jer ovaj entitet napuštaju svi koji imaju priliku za to ne želeći trpiti sijanje straha, mržnje i nepovjerenja kojeg vi širite", zaključio je Salkić.

TRT Balkan / agencije