Na pitanje da li je bilo pritisaka da Grčka prizna nezavisnost Kosova, rekla je da uvek ima pritisaka, ali da to ne utiče na Grčku.  Foto: AA

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropoulu izjavila je u utorak u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet Grčke.

"Smatramo da je Zapadni Balkan deo Evrope. Proširenje će obezbediti mir i bezbednost ovom području i sprečiće uticaj trećih strana koje imaju želju da intervenišu na ovom području iz svojih razloga", rekla je Sakelaropoulu na konferenciji za novinare i dodala da bi to bila višestruka korist i za Zapadni Balkan i za budućnost Evropske unije.

Istakla je da je Grčka uvek smatrala da Srbija pripada evropskoj porodici i iskazala čvrst stav o potrebi priključivanja Srbije EU.

Vučić je ocenio da dve zemlje "imaju više od prijateljskih, sestrinskih odnosa", dok je Sakelaropoulu ocenila da su bilateralni odnosi izuzetni, stabilni i nenarušeni, već skoro 150 godina i da je cilj da se ubrza primena Strategije o strateškom partnerstvu u oblasti energetike, turizma, kulture i odbrane.

Sakelaropoulu je rekla da su sa Vučićem razgovarali o dešavanjima u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, te istakla da podržava taj dijalog čiji je cilj normalizacija odnosa i nalaženje održivog rešenja koje će pružiti stabilnost području Balkana i zamajac evropskom putu Srbije.

"Mi podržavamo nedavne razgovore koji se odnose na primenu plana implementacije i unapređenje vašeg položaja u Evropi. Naš stav u vezi sa Kosovom ostaje nepromenjen i stabilan", rekla je Sakelaropoulu i dodala da je Grčka spremna da pomogne i Beogradu i Prištini.

Na pitanje da li je bilo pritisaka da Grčka prizna nezavisnost Kosova, rekla je da uvek ima pritisaka, ali da to ne utiče na Grčku.

Predsedica Grčke je istakla da je pitanje primene aneksa sporazuma o normalizaciji odnosa sada deo evropskog puta Srbije i da će primena i od strane Prištine doprineti celokupnom naporu da se održe bezbednost i stabilnost područja Zapadnog Balkana.

Ona je na konferenciji istakla da je ruski upad u Ukrajini neopravdan i da se svi moraju boriti za mir, te da su težnje za proširenjem teritorija za osudu i nije im mesto u Evropi u 21. veku.

Govorila je i grčko-turskim odnosima i rekla da je došlo do pada tenzija jer Grčka želi da održi dobrosusedske odnose uz potpuno poštovanje međunarodnog prava.

Vučić je na konferenciji rekao da je za Srbiju veoma važno poštovanje međunarodnog javnog prava i da "Grčka podržava teritorijalni integritet Srbije, tako Srbija podržava integritet helenske republike i na kopnu i na moru i na ostrvima i u vazduhu i to se neće menjati".

Dodao je da je na sastanku sa grčkom predsednicom jasno govorio koliko je važno traženje kompromisna rešenja sa Prištinom, ali i da je ponovio šta je ono što Srbija neće da učini, odnosno šta su crvene linije.

"Moramo da sačuvamo mir i stabilnost u regionu i to je od našeg vitalnog interesa. Od našeg je vitalnog interesa da ubrzamo naš evropski put. Zahvalio sam se na podršci Srbiji na evropskom putu, što su se trudili da pomognu našoj zemlji iako to nije bilo lako", rekao je Vučić.

Naglasio je da su mnoge stvari koje Srbija treba da uradi na putu ka EU povezane sa dijalogom sa Prištinom, a da Srbija sa radošću radi na reformama.

Vučić je istakao da je razmena roba i usluga između Srbije i Grčke oko 1,46 milijardi evra.

TRT Balkan / agencije