"Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća", dodao je Kavazović.     Foto: Mina

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

"Večeras ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti. Ulazimo u jedno sveto vrijeme, koje je osjetljivo i u kojem se vrijednosti uvećavaju", poručio je Kavazović, te nastavio: "Ove godine u ramazan ulazimo pod motom 'Porodica u ramazanu - Ramazan u porodici'".

Stoga, neka ramazan dotakne svaku našu porodicu i svako srce koje u sebi nosi vjerovanje u Allaha dž.š. Taj dodir neka bude blagoslovljen, i neka unose život i vjeru u ono što dotakne.

Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi.

"Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća", dodao je Kavazović.

"Budimo milostivi i mi prema Njegovim stvorenjima i neka se na nama vidi da postimo. Čuvajmo se onog zabranjenog, i budimo aktivni na planu dobra, neka svi osjete blagodat našeg posta. Bože naš, nas i naše porodice uvedi blago u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo. Ramazan šerif mubarek olsun", piše u ramazanskoj poruci reisa Kavazovića.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, večeras nakon akšam-namaza nastupa ramazan, a večeras će se također klanjati i prva teravija, dok je prvi dan posta sutra, 23. marta. Nakon mjeseca posta, muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

TRT Balkan / agencije