Kavazović u poruci podsjeća da je ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti (bigajrihak) zločin i grijeh najgore vrste.     Foto: AA

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom događaja u Gradačcu, izjavio je da u njemu treba biti pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla.

Kavazović u poruci podsjeća da je ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti (bigajrihak) zločin i grijeh najgore vrste, objavila je MINA.

"Takva duša ne zaslužuje ljudsko sažaljenje niti naše dove. Propisi naše vjere u takvim slučajevima su jasni i mi ćemo ih poštovati. A onaj ko digne ruku na ženu, dijete ili starca da bi ih ubio, zaslužuje samo naš prijezir i osudu. Zločin je veći kada se to uradi hotimično i sa predumišljajem. To je naš stav prema njemu i njegovom nedjelu, a Uzvišeni je konačan sudija", naveo je Kavazović, te dodao:

"U zlodjelu koje je zadesilo naš Gradačac treba da je pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla, kada zapostavimo pravdu i brigu o najslabijim i obespravljenim među nama, kada pustimo da se zlo čini nesmetano i kada kao zajednica i država ne stanemo na put zlim ljudima. Naše dove i misli su uz žrtve i njihove porodice, a ubicu kod njegovog Gospodara će stići ono što je zaslužio. Allahovi smo i njemu se vraćamo".

TRT Balkan / agencije