Demokratska fronta smatra da svako onaj ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan “zločin” protiv države i građana.       Foto: AA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt donio je u četvrtak Odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH.

Na Schmidtov "sistemski mehanizam za prevazilaženje zastoja“, koji će stupiti na snagu ukoliko parlament ne usvoji amandmane na Ustav FBiH u roku od godinu dana, reagovale su i bh. stranke.

SDA: Schmidt nedopustivo pogazio Ustav FBiH

"Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku je skandalozna suspenzija Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni Visoki predstavnik nema pravo", saopšteno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Namjera da se iz pojedinih amabasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti", naveli su iz SDA.

Istaknuto je da se osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika.

"Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da obrazloženjem odluke na današnjoj konferenciji za medije, u kojem tvrdi da ne djeluje protiv bilo kojeg naroda, da se ne smije ignorisati volja birača izražena na izborima i da donosi odluku jer nije bilo dogovora, visoki predstavnik vrijeđa inteligenciju građana.

"Jer, uradio je upravo suprotno. Grubo je degradirao volju Bošnjaka, potpuno je ignorisao izbornu volju građana i nagradio je one koji su odbijali bilo kakav dogovor", navode iz SDA.

Od Christiana Schmidta zahtjevaju da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni da li je i njegova odluka ponovo dogovorena sa premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na "kršćanskim vrijednostima i osnovama“ , kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova, odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani.

DF: Odbacujemo nametanje Ustava i okupacione vlasti

Demokratska fronta u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje novo nametanje izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Potpuno je jasno da se radi o brutalnom napadu na ustavni poredak od strane stranca u našoj državi na poziciji Visokog predstavnika, a sa ciljem nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH, te sa ciljem formiranja vlasti okupacionog kakatera koju bi pored HDZ-a činile stranke okupljene oko Čovića, u prvom redu SDP, NiP i NS", navode iz ove stranke.

Demokratska fronta smatra da svako onaj ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan “zločin” protiv države i građana.

"Prihvatiti obnašanje vlasti na okupacionoj osnovi, protivno je volji građana, a u interesu stranog faktora i političkih centara iz susjedstva. To znači ništa drugo do historijsko poniženje građana, u prvom redu građana Bošnjaka, ali i svih onih građana nebošnjačke nacionalnosti, Hrvata, Srba i Ostalih, te građana kao takvih, koji se ne uklapaju u betonirani etnički koncept", naglasili su iz Demokratske fronte.

TRT Balkan / agencije