Okupljeni građani su prošetali do zgrade Vlade Crne Gore, gdje su predali svoje zahtjeve.     Foto: AA

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici danas je održan protest zbog porasta nasilja nad djecom širom Crne Gore. Okupljeni su poručili da crnogorsko društvo, uz pomoć institucija ne smije dozvoliti da strada još neko dijete.

Skup, čiji je organizator Udruženje “Roditelji“, počeo je simbolično, u pet do 12. Predsjednica Udruženja “Roditelji“ Kristina Mihailović kazala je da je posljednji čas da se glasno kaže - stop nasilju nad djecom.

“Organizovane tuče, droga, nezainteresovanost institucija i porodica, pedofili na slobodi, suicidi zbog nasilja. Okupili smo se danas da glasno poručimo - tražimo bezbjedne škole, ulice, strože kazne za počionice i njihov nadzor, dodatne vaspitne mjere. Tražimo odgovornost porodice, institucija. Ne smijemo da dozvolimo da još neko dijete nastrada”, kazala je Mihailović.

Profesor Petar Špadijer rekao je da dolazi iz škole gdje godinama ne prijavljuju slučajeve nasilja.

"Ukupna društvena klima forsira nasilje. Retorika sa televizije i to od ljudi koji bi trebalo da budu uzor. Zaboravljamo da su škole mjesta gdje djeca donose ono što vide iz kuće", istakao je Špadijer.

Predsjednica Unije srednjoškolaca Lana Lješković kazala je da treba vratiti psihologe u škole. "Strašno je da se u 21. vijeku dešavaju ovakve stvari i da se odvijaju bez rješenja i odgovora nadležnih, zataškavanjem slučajeva. Smatramo da treba vratiti psihologe u škole, da treba obrazovati nastavni kadar i obrazovati djecu”, rekla je Lješković.

Okupljeni građani su prošetali do zgrade Vlade Crne Gore, gdje su predali svoje zahtjeve, ali i pisma roditelja u kojima su, između ostalog, ukazivali na visok stepen nasilja u školama. Današnjem događaju prisustvovali su premijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

TRT Balkan / agencije