Organizatori protesta su istakli da raste uznemirenost građana pred aktuelnim separatizmom i iredentizmom koji može dovesti do vanrednog, pa i ratnog stanja u Bosni i Hercegovini.    Foto: AA

U organizaciji Foruma mladih "Krug 99" u Sarajevu je u subotu ispred Spomenika kralja Tvrtka I Kotromanića održan protest "Svi za Bosnu, Bosna za sve!" povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Protest je održan prekoputa zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a kolona je prije toga krenula od Sebilja na Baščaršiji.

Razlog okupljanja je aktuelna politička kriza, otvorene separatističke namjere, usložnjavanje sigurnosne situacije i nepoštivanje vladavine prava u državi, naveli su organizatori.

Dodali su kako je ovo okupljanje ujedno i povod da se javno izrazi protest povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), te izostanka konkretnog djelovanja visokog predstavnika u BiH u ovim okolnostima.

Protestu se odazvao i profesor s Univerziteta Southern Connecticut u SAD-u David Pettigrew koji jeporučio da se "RS 1992. proglasio teritorijom na kojoj su dobrodošli samo Srbi". Kako je kazao, taj isključivi cilj se mogao postići "samo nasilnom eliminacijom nesrpskog stanovništva koje je živjelo na toj teritoriji".

"Dan RS se mora smatrati nezakonitim jer je ocijenjen neustavnim, ali i zato što se radi o performativnom negiranju genocida i drugih zločina", rekao je Pettigrew.

Organizatori protesta su istakli da raste uznemirenost građana pred aktuelnim separatizmom i iredentizmom koji može dovesti do vanrednog, pa i ratnog stanja u Bosni i Hercegovini.

"Protestujemo protiv toga da se BiH kao država nastavlja razarati pred očima čitavog svijeta. Punom žestinom nastoje se ostvariti bivši ratni ciljevi iredentističkih snaga, svim raspoloživim sredstvima istih ratnih aktera, umjesto da se radi na otklanjanju političkih i moralnih posljedica udruženih zločinačkih poduhvata i genocida počinjenih od strane Srbije i Hrvatske. Dosta je više svakodnevnih poniženja države, njenih institucija, čitavih naroda i ratnih žrtava", poručili su organizatori.

Forum mladih "Krug 99" naglasio je da nisu za rat, već mir koji donosi slobodu i ravnopravnost svakom građaninu.

Pozvali su na akciju sve domaće i internacionalne aktere koji su se Dejtonskim sporazumom obavezali na pomoć u demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine.

"Podsjećamo da je 9. januar natopljen krvlju hiljada ubijenih i ranjenih, nebrojenih nevinih žrtava genocida i UZP-ova, o kojima su internacionalni sudovi dali konačnu riječ. Otimanje bosanske zemlje nije prošlo ni tada, neće ni danas. Djelovao ili ne djelovao visoki predstavnik! Tražimo da se na pokazanu militantnu predstavu 9. januara transparentno odgovori raspoloživim snagama odbrane države. I realpolitički sagleda spremnost za odbranu od mjesne zajednice do vrha države", naveli su u saopćenju povodom protesta.

Organizatori protesta zahtijevaju od institucija države transparentnu i odgovornu procjenu o pouzdanosti i validnosti garancija NATO saveznika i EUFOR-a za mir i demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine.

"Pozivamo na jedinstvo svih političkih snaga u odbrani države, ma kako se i u kojim institucijama naša odbrana manifestovala. Upozoravamo sve građane Bosne i Hercegovine da smo više puta u prošlosti bili samo topovsko meso i žrtve velikodržavnih interesa i hegemonijskih aspiracija susjednih država. Posljednji je čas da se okrenemo svojim zajedničkim, bosanskim interesima, komšijskoj solidarnosti i obnovi načina života u raznolikostima i međusobnom razumijevanju", poručili su organizatori današnjeg protesta u Sarajevu.

Na Kraju su rekli da je "nemoralni stajati po strani dok se domovina urušava", te su poručili da mladi nisu samo budućnost već i sadašnjost moderne Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije