Akcesme je rekao da i ove godine čekaju prijave učenika iz država Balkana.         Foto: AA

Učenici koji su osnovno obrazovanje završili u državama regije Balkana imaju priliku da školovanje nastave u deset različitih srednjih škola u sedam gradova Turkiye.

Učenici iz zemalja regije mogu nastaviti školovanje u turskim srednjim školama na osnovu protokola potpisanog između Ministarstva obrazovanja Republike Turkiye i Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB).

Svi oni koji su završili osnovno obrazovanje u zemljama Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bugarsku, imaju mogućnost školovanja u deset međunarodnih strukovnih i tehničkih srednjih škola u Turkiye, gdje će imati internatski smještaj i stipendiju.

Savjetnik za obrazovanje Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu Faruk Berat Akcesme u razgovoru za Anadoliju iznio je osnovne podatke o programu upisa učenika u strukovne i tehničke škole u Republici Turkiye u okviru Međunarodnog obrazovnog programa 2023-24.

Ističući da su strukovne i tehničke srednje škole u Turkiye napravile veliki napredak proteklih godina, Akcesme je kazao da učenici iz regije Balkana mogu nastaviti obrazovanje u deset srednjih škola u Ankari, Balikesiru, Bursi, Istanbulu, Konyi, Antalyi i Orduu.

Dodao je da bi učenici iz zemalja Balkana imali besplatan smještaj i stipendiju.

Akcesme je kazao da će učenici imati i zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Turkiye, napominjući da će im biti plaćene i avionske karte prilikom odlaska u Turkiye i nakon što diplomiraju, te će imati priliku besplatno pohađati razne kurseve.

Istakao je da su učenici sa Balkana, koji su prošle godine u okviru programa započeli školovanje u Turkiye, već uspješno završili pripremnu nastavu.

Akcesme je rekao da i ove godine čekaju prijave učenika iz država regije Balkana.

Naveo je da se prijave mogu poslati putem internet stranice https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr ​​do 26. maja, a pismeni ispit će se održati 4. juna. a usmeno testiranje od 4. do 9. juna. Prijave ne mogu podnositi državljani Republike Turkiye.

Rezultati testa biće objavljeni 12. juna, a potrebna dokumentacija će se slati od 12. do 30. juna, a u periodu od 11. do 15. septembra planiran je polazak u Turkiye i smještaj u škole.

TRT Balkan / agencije