Kosovski premijer Albin Kurti saopštio je da je predložio pet tačaka kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosova.      Foto: AA

Kosovski premijer Albin Kurti saopštio je da je predložio pet tačaka kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosova, te da je za smanjenje prisustva specijalnih jedinica Policije Kosova prvo potrebno da se momentalno povuku kriminalne grupe iz severnih opština.

Kurti je, na konferenciji za novinare, kazao da je jutros taj plan predstavio ambasadorima zemalja Kvinte, dok je juče o tome telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije Josepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom. Takođe juče je obavestio i američkog ambasadora Jeffa Hoveniera o svom predlogu.

Kurti je rekao da je eskalacija na severu Kosova posledica bojkota srpskih vanrednih lokalnih izbora u aprilu u četiri severne opštine, zbog pritiska Beograda na lokalne Srbe da bojkotuju izbore.

U svom predlogu od pet tačaka sa konkretnim koracima za izlazak iz nastale situacije, Kurti traži da se na severu prvo sprovede vladavina prava, u smislu da se identifikuju kriminalne grupe koje su dovele do nasilja, a kao drugo da se nasilne grupe odmah udalje sa severa.

Treće da Policija Kosova i KFOR ili EULEX sprovode zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana kako bi se garantovalo bezbedno okruženje, četvrto da Vlada Kosova u koordinaciji sa svim akterima raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu, a peto da se Priština i Beograd vrate dijalogu uz posredovanje EU-a.

“Kao što pokazuje hronologija razvoja događaja, od 5. novembra prošle godine, naše odluke niti su doprinele eskalaciji, niti su izvor eskalacije situacije na severu Kosova. Mi smo dužni da sprovodimo ustavne odredbe i zakone na celoj teritoriji Republike Kosovo“, naglasio je Kurti.

Istakao je da Kosovo i Srbija imaju dogovoren osnovni sporazum iz Brisela i Ohrida iz februara i marta ove godine, koji treba da se primeni.

Takođe je kazao da je najviše nasilja bilo 29. maja u Zvečanu, kada u opštinskoj zgradi nije bio novi predsednik opštine, što kako je kazao znači da nije reč o predsedniku nego o kriminalnim grupama od kojih su se čuli I povici “ubij, ubij“. Kurti je kazao i da na Kosovu nema nasilja kada nema naredbe iz Beograda.

Kurti je rekao da kriminalne grupe dolaze iz Srbije kako bi destabilizovale Kosovo, te da oni koji su napali vojnike KFOR-a i novinare moraju da odgovaraju.

Upitan da prokomentariše predlog nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je premijer Albanije Edi Rama predao Briselu, Kurti je kazao da je adresa za taj model za nacionalne manjine u Beogradu.

“Nema sumnje da premijer Rama veruje da je to pravi model, dobar model, ali je trebalo da ga kao predlog da predsedniku Srbije za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, posebno što član 8, tačka 1. Ustava Republike Albanije kaže da Republika Albanija štiti nacionalna prava albanskog naroda koji živi van njenih granica“, naglasio je Kurti.

U vezi sankcija strateških partnera prema Kosovu, Kurti je kazao da preduzete mere nisu pravedne. Dodao je da on sluša savete, ali da Vlada Kosova donosi odluke sama jer snosi odgovornost.

TRT Balkan / agencije