Predstavnici UNHCR-a i UNICEF-a posjetili ukrajinske izbjeglice smještene u Međugorju, prilikom čega je djeci uručena školska oprema.     Foto: Fena

Primopredaja je upriličena u sklopu obilježavanja Dana UN-a, a predstavništvo UNICEF-a i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) u BiH, u saradnji s partnerskom organizacijom Bosanskohercegovačke inicijative žena (BHWI) posjetilo je ukrajinske izbjeglice smještene u Međugorju.

Predstavnica UNHCR-a u BiH, Lucie Gagne, kazala je kako je, pored ove direktne pomoći koju su osigurali UNHCR i UNICEF u saradnji s Crvenim križem i Bosanskohercegovačkom inicijativom žena (BHWI), UHNCR unaprijedio informatički kabinet u Osnovnoj školi “Bijakovići” u Međugorju za sve učenike s ciljem stvaranja inkluzivnog okruženja i omogućavanje interakcije između djece iz lokalne zajednice i djece izbjeglica.

Gagne je poručila da "moramo zajedno raditi kako bismo prevladali velike izazove koji se nalaze na našem putu u implementaciji ciljeva održivog razvoja".

Posebno je zahvalila predstavnicima lokalnih zajednica Čitluka i Međugorja, predstavnicima Crvenog križa i građanima Čitluka i Međugorja na njihovoj pravovremenoj i brzoj reakciji u pružanju utočišta i podrške ukrajinskim izbjeglicama.

“Vi ste sjajan primjer toga kako zajednice trebaju reagirati i pružiti pomoć svima onima koji napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnošću”, poručila je Gagne.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan istaknula je kako je cilj djeci koja su pobjegla od najvećeg užasa, rata u Ukrajini, omogućiti koliko-toliko normalan život.

Izbjeglička djeca u Međugorju prate ukrajinski nastavni plan i program online, virtuelno pohađajući nastavu koju je omogućilo ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i nauke, a od sada će im, uz pomoć UNICEF-a i UNHCR-a, biti omogućeno pratiti nastavu iz školskih klupa OŠ “Bijakovići”.

“Što prije djeca koja su preživjela rat budu u prilici da uče i komuniciraju sa školskim drugovima i nastavnicima u školskom okruženju, to brže savladavaju gradivo i oporavljaju se – posebno najugroženija djeca. Pored podrške koju pruža UNHCR, UNICEF će angažirati službenike za podršku učenju koji će pružati svakodnevnu pomoć ukrajinskoj djeci u školi da nastave s učenjem po ukrajinskom nastavnom planu i programu”, rekla je dr. Khan.

Govoreći o broju ukrajinskih izbjeglica u Međugorju, sekretar Crvenog križa Općine Čitluk Miljenko Stojić kazao je kako taj broj stalno varira.

“Događa se da porodice odlaze u susjedne države na susret sa svojim najmilijima i onda se vraćaju. Taj broj varira od 50 do 72 i većinom se radi o djeci. Očekujem uskoro 15 izbjeglica koji su najavili svoj dolazak”, istaknuo je Stojić.

Azra Mešić iz Crvenog križa Federacije BiH kazala je kako je uz pomoć UNICEF-a uspostavljen Dječiji kutak, a izrazila je nadu da će uz pomoć humanitarnih organizacija uspjeti osigurati i neophodnu podršku ukrajinskim izbjeglicama koje borave u BiH

Nakon svečane dodjele laptopa i školskog pribora, predstavništva spomenutih organizacija posjetila su Osnovnu školu “Bijakovići”.

TRT Balkan / agencije