Dodali su da će pažljivo pratiti situaciju u skladu sa svojim mandatima.     Foto: AA

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler nakon odluke Vlade bh. entiteta Republika Srpska (RS) da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik RS-a ocijenili su da je u pitanju korak unazad.

Oni su naveli da je Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području.

"U ovom kontekstu, ovo vidimo kao korak unazad u ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade", istakli su Ribeiro i Aggeler.

Dodali su da ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS-a da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS-a iako je to prvi najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik krajem 2022. godine.

"Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS", navodi se u saopštenju. Dodali su da će pažljivo pratiti situaciju u skladu sa svojim mandatima.

"Takođe ćemo i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresiranim stranama. Vlasti RS imaju odgovornost da osiguraju inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu", navode Ribeiro i Aggeler.

Vlada RS-a u četvrtak je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se uvode nova glava krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivična djela uvrede, klevete, iznošenja ličnih i porodičnih prilika, te krivično djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti.

TRT Balkan / agencije