Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su dobrodošlicu ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije.     Foto: AA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su u posjetu potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonija Tajanija i ministra za Evropu i internacionalne poslove Republike Austrije Alexandera Schallenberga.

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su dobrodošlicu ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije te istaknuli da su bilateralni odnosi sa dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Izrazili su zahvalnost ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije na kontinuiranoj podršci u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Posebno su se zahvalili na snažnoj podršci ove dvije zemlje prilikom dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji. Pozdravili su stavove vlada ove dvije zemlje da evropska perspektiva Balkana treba biti prioritet djelovanja EU-a u budućem periodu.

U tom kontekstu Tajani i Schallenberg su kao jedan od glavnih ciljeva posjete Bosni i Hercegovini istaknuli ubrzanje evropskog puta. Naglasili su snažnu podršku reformama koje Bosna i Hercegovina poduzima na putu ka punopravnom članstvu u EU-u, te očuvanju sigurnosti i stabilnosti regije.

"Učešće Austrije i Italije u EU misiji EUFOR Althea pomaže u kreiranju unutrašnje stabilnosti i očuvanju mira i stabilnosti", istaknuto je na sastanku, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH istaknuli su da Bosna i Hercegovina ostaje privržena daljem jačanju regionalne saradnje, te intenziviranju aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU-u.

"Na ekonomskom planu Republika Austrija i Republika Italija predstavljaju jedne od najvećih i najznačajnijih trgovinskih i investicijskih partnera u BiH. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazili su uvjerenje da će se ekonomska saradnja i dalje razvijati i unapređivati na obostrani interes", zaključuje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije